Hlavní navigace

Nechcete se splést v přehledu pro ČSSZ? Vycházejte z inventury od ČSSZ

22. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Pokud nechcete v přehledu pro ČSSZ udělat zbytečnou chybu, vycházejte při jeho vyplnění z inventury OSVČ, kterou vám poslala ČSSZ.

Mezi nejčastější chyby v přehledech o příjmech a výdajích pro ČSSZ patří špatně uvedený úhrn zaplacených záloh na pojistné či chybně napsaný počet měsíců trvání výdělečné činnosti. Tyto chyby přitom můžete eliminovat tím, že přehled budete vyplňovat za pomoci tzv. inventury OSVČ (tabulky se souhrnem předpisů a plateb), kterou v předchozích týdnech rozeslala ČSSZ podnikatelům.

Inventury vám pomohou eliminovat chyby

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

ČSSZ již dokončila rozesílání inventur OSVČ. Celkem jich ČSSZ poslala přes 750 tisíc. Inventury mohou podle ČSSZ pomoci podnikatelům při minimalizování chyb při vyplňování přehledu. Častou chybou OSVČ při vyplňování Přehledu je nesprávné uvedení úhrnu zaplacených záloh na důchodovém pojištění v řádku 39, dále OSVČ velmi často chybují při vyplňování počtu měsíců výkonu činnosti, jestliže ji nevykonávaly po celý rok, a také při rozdělování měsíců na hlavní a vedlejší, kdy za chybu je považován vyšší počet měsíců vedlejší činnosti, než eviduje OSSZ. Třetí častou chybou je nesprávně provedený odečet celých měsíců, po které byly OSVČ pobírány buď dávky peněžité pomoci v mateřství (PPM) nebo dávky za dočasnou pracovní neschopnost, doplnila Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

Jestliže by podnikatel zjistil nějakou nesrovnalost v inventuře, měl by ihned tento rozpor řešit s příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). ČSSZ doporučuje se obrátit přímo na referenta, který OSVČ vede evidenci.

Čtěte více: 5 chyb, kterých se OSVČ nejčastěji dopouští u přehledu pro ČSSZ

Kdy a jak přehled podat

Na odevzdání přehledu pro ČSSZ mají podnikatelé čas až do začátku května. Přehled je totiž nutné odevzdat nejpozději do jednoho měsíce od doby, kdy měli podnikatelé podat daňové přiznání. OSVČ bez daňového poradce musí přehledy odevzdat nejpozději první pracovní den v květnu. Vzhledem k tomu, že 1. května je svátek a navíc neděle, mají OSVČ čas do pondělí 2. května.

Pokud OSVČ použijí služeb daňového poradce, mají na přehled čas do pondělí 1. srpna. Do konce dubna ale musí tuto skutečnost doložit místní správě sociálního zabezpečení. Pozor rovněž na to, že přehledy mají za povinnost podat i OSVČ, které nemusí odevzdat daňové přiznání. Přehled pro ČSSZ musí tyto OSVČ odevzdat do pondělí 1. srpna.

ebf 24 - tip duben

Přehledy za rok 2015 musí podat všechny OSVČ, které vykonávaly v roce 2015 alespoň po část roku samostatnou činnost, a to i když neměly v roce 2015 žádné příjmy. Před pár lety to vypadalo, že přehled pro ČSSZ budou muset podnikatelé podávat elektronicky, nakonec z této povinnosti ale sešlo. Přehledy tak můžete podat jak elektronicky, tak v papírové podobě. Abyste však mohli přehled podat elektronicky, musíte mít datovou schránku nebo uznávaný elektronický podpis.

Čtěte také: Máme velký souhrn, jak a dokdy vyřešit daňové přiznání a přehledy za rok 2015

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).