Hlavní navigace

Názor k aktualitě Berňák rozesílá informace k dani z nemovitých věcí. Jak dorazí právě k vám? od docelka - Prosím o vyjasnění, zda finanční úřad bude zasílat...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 4. 2023 0:17

    docelka

    Prosím o vyjasnění, zda finanční úřad bude zasílat informaci k dani z nemovitostí do DS fyzické osoby podnikající i přes to, že daná nemovitost nebude mít souvislost s podnikatelskou činností.

    Podle informace uvedené zde:
    https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/Letak_slozenky_2023_1.pdf
    to vypadá, že ano.
    ""Fyzickým osobám, které mají zřízenu datovou schránku fyzické osoby nebo datovou schránku fyzické osoby podnikající, ..., je namísto složenky zasílána do datové schránky fyzické osoby nebo do datové schránky fyzické osoby podnikající Informace o daňové povinnosti.""

    Což si ale protiřečí s informací uvedenou zde:
    https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane-elektronicky/datove-schranky/pisemnosti-dorucovane-zpristupnenou
    ""Obecně platí, že jsou písemnosti doručovány dle jejich povahy, tedy ve vztahu k datové schránce podnikající fyzické osoby typicky dle toho, zda se doručovaná písemnost vztahuje k její podnikatelské činnosti či nikoliv. Do datové schránky podnikající fyzické osoby budou doručovány dokumenty související s podnikatelskou činností držitele datové schránky.
    Ostatní písemnosti nesouvisející s podnikatelskou činností budou i po zřízení datové schránky podnikající fyzické osoby doručovány listinnou formou („poštou“).""

    Prosím tedy vyjasnění, nejlépe s odkazem na nějaký paragraf, jakou fourmou má být informace k dani z nepodnikatelské nemovitosti doručena a co by se případně stalo, když by si podnikatel tuto zprávu z DS nevyzvedl a očekával ji ve formě složenky klasickou poštou, dokud nepřijde.
    Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).