Blíží se kontroly bezinfekčnosti hostů v restauracích. Zamíří do všech okresů

26. 10. 2021

Sdílet

26.10. /3x/ Restaurace, číšník, hospoda, večeře, obědkrát Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Do restaurace jen s důkazem, že je člověk bezinfekční, kdy má buď potvrzení o očkování, o prodělaném covidu, nebo negativní test. Opatření, které platí už několik měsíců, teď bude důsledněji kontrolováno. Od příštího týdne to spadne na bedra samotným provozovatelům stravovacích zařízení. 

Důkaz o bezinfekčnosti mohou žádat poté, co se host usadí. Pokud se neprokáže jednou z možností, neměl by být obsloužen a měl by podnik opustit. Pokud se tak nestane, hrozí provozovateli restaurace pokuta. Pokud zákazník prostor odmítne opustit, může ho vykázat hygiena nebo Policie ČR, a to na základě upozornění provozovatele. Pro zákazníky restaurací také bude platit pokuta v tom okamžiku, kdy se prokážou zfalšovaným certifikátem či potvrzením.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již dříve avizovala, že se chystají kontroly bezinfekčnosti v restauračních či ubytovacích zařízeních či kontroly nošení roušek a respirátorů v místech, kde je to povinné. Jsou naplánovány ve dvou vlnách.

První velkou akci hygienici chystají na příští týden, 4. a 6. listopadu. Hygienici za doprovodu policistů provedou asi 1200 až 1500 kontrol týdně. Zapojena je zhruba tisícovka pracovníků. Kontroly zamíří do všech okresů. Jak doplnila Svrčinová, v terénu by v každém z okresů měly být až dvě „kontrolní skupiny”.

Autor aktuality

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).