Chcete si přivydělat prodejem hub? Musíte mít osvědčení o tom, že je znáte

15. 8. 2024

Sdílet

15.8.24 1*/houby, muž, les, kluk Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Nasbírali jste košíky plné hub a teď se je chystáte zpeněžit? Prodej hub má ale svá jasná pravidla, která musíte dodržet. Jinak se můžete dostat do problémů. 

Dodržování pravidel, která se k prodeji hub pojí, kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta nyní, na začátku houbařské sezóny, sběratele hub upozorňuje, že nabízení uvedeného sortimentu podléhá řadě požadavků zajišťujících bezpečnost a jakost hub. 

Jedná se zejména o následující požadavky:

  • Z volně rostoucích hub je možné nabízet pouze druhy uvedené v příloze č. 15 k vyhlášce č. 397/2021 Sb.
  • Prodejce musí být držitelem platného osvědčení o zkoušce ze znalosti hub, která prokazuje odbornou způsobilost
  • Houby musí být nasucho očištěné, bez příměsí a nečistot
  • Houby musí mít pevnou konzistenci
  • Plodnice nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké
  • Houby mohou být rozděleny maximálně jedním řezem, musí zůstat zachováno spojení klobouku s třeněmi (nohou)
  • Maximálně 5 % nabízených hub může být poškozeno. Poškozením se myslí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku, nebo v nichž se vyskytují škůdci. Perforace způsobené hmyzem se mohou vyskytovat na maximálně 10 % plochy řezu.
  • Prodejce má povinnost uvést český název hub a dobu použitelnosti
Přebytky ze zahrádky můžete prodávat. Nesmíte to však dělat soustavně Přečtěte si také:

Přebytky ze zahrádky můžete prodávat. Nesmíte to však dělat soustavně

Houby podléhají velmi rychle nepříznivým podmínkám skladování. Tehdy se v nich mohou vytvořit látky negativně působící na lidský organismus. Proto volně rostoucí houby mohou být skladovány a přepravovány při teplotě mezi 0–10 °C, uzavírá mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce Pavel Kopřiva

Nakupujete houby od laiků sběračů?

  • Ano, nemám s tím problém
    0 %
  • Ne, je to příliš velký risk
    100 %

Autor aktuality

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).