Chcete si vydělávat prodejem hub? Dejte si pozor, kde je sbíráte

7. 9. 2023

Sdílet

7. 9. 23 / 1x / prodej hub, houby, hřiby, sběr Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Houbaření patří mezi oblíbený český koníček a právě v těchto dnech vrcholí sezóna sběru. Nejen podnikatele tak může lákat prodej přebytků. Při něm je však třeba dodržet místo sběru a také další pravidla.

Jak píšou Finance.cz, prodej hub je povolen pouze těm, kteří je mají ze svých vlastních zdrojů, tedy z vlastních lesů, farem apod. K problematice se sběrem hub za účelem prodeje se vyjádřilo Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL). 

Návštěvník lesa nepřekračuje rámec zákona, jen pokud provádí sběr lesních plodů proto, aby je sám spotřeboval, nikoliv proto, aby vlastnické právo k nim převedl na jiného. Lesní plody nabyté na základě práva obecného užívání lesů proto nelze zcizovat; jejich komerční sběr je vyhrazen vlastníkovi lesa a osobám, jimž vlastník lesa toto právo přenechal, například formou služebnosti braní lesních plodů podle § 1261 občanského zákoníku.

Sběr hub pro vlastní potřebu mohou lidé vykonávat jak v soukromých, tak státních lesích.

Za sběr lesních plodů způsobem, který poškozuje les (vstup do oplocených míst, vstup na místa těžby apod.), mohou sběrači dostat pokutu až do výše 100 000 Kč od orgánu státní správy lesů.

Ještě v roce 2002 mohl kdokoliv s živnostenským oprávněním houby prodávat. To se však od 16. června 2002 změnilo a prodejci hub musejí pro podnikání splnit odborné mykologické zkoušky a zároveň projít lékařským vyšetřením, kde se převážně hodnotí zrak žadatele.

Osvědčení k prodeji hub vydává orgán veřejného zdraví, tedy krajská hygienická stanice. Za vydání osvědčení zaplatí absolventi zkoušky správní poplatek 500 Kč.

Osvědčení se nevztahuje pouze na prodejce, ale také na osoby, které houby využívají k přípravě pokrmů, tedy například na provozovatele restaurací. (Finance.cz)

Přebytky ze zahrádky můžete prodávat. Nesmíte to však dělat soustavně Přečtěte si také:

Přebytky ze zahrádky můžete prodávat. Nesmíte to však dělat soustavně

Autor aktuality

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).