Hlavní navigace

Názor k článku
Datové schránky jako důvod rušení živností: Skončilo už přes 40 tisíc podnikatelů od Anonymní - Pokud se týká důvodů rušení živností kvůli povinnému...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2023 15:47

    Anonymní
    Anonymní

    Pokud se týká důvodů rušení živností kvůli povinnému zřízení datových schránek pro OSVČ, jste ve svých představách patrně trochu mimo mísu.

    Jen stručně shrnu:

    1. Nějaký počítač v r. 2021 mělo v Praze 86 % domácností, a internet využívalo nějakým způsobem (tablet, mobil) 86,9 %. Tedy 13,1 -14 % domácností (a potažmo osob) internet či PC nevyužívalo, respektive k nim vůbec nemělo přístup. U pražských domácností osob nad 65 let (jde o mé vrstevníky) je vybavenost počítačem jen 54,1 %, t.j. 45,9 % je bez počítače. Nějaký přístup k internetu má v Praze v této věkové kategorii 55,4 % domácností, 44,6 % jej nemá.

    2 Situace mimo Prahu je ještě poněkud horší, celorepublikově bylo nějakým počítačem vybaveno jen 79,5 % domácností a internet "nějak" používalo 83,4 %. Tedy opět, 16,6 % bylo bez připojení k internetu a 20,5 % bez počítače. V kategorii 65+ má "nějaký" počítač 42,2 % a "nějaký" přístup k internetu 45,1 %.

    Pokud se týká těch co ruší živnosti, podle kamarádky, která je vedoucí živnostenského úřadu v jednom třítisícovém západočeském městě, a zrovna včera mi psala, že opět dorazilo přes 30 lidí zrušit živnost, tak většina z nich jsou rukama pracující řemeslníci (instalatéři, topenáři, elektrikáři, zedníci, truhláři) a zemědělci kolem důchodového věku, nebo již mladí důchodci právě kolem těch 65 roků, kteří nemají počítač, internet ani smartphone, a používají tak maximálně tlačítkový mobil (někteří prý ani to ne). A prostě: "nehodlají cpát peníze do jinak nepotřebných krámů kvůli pohodlí byrokratů". A někteří "již důchodci", byli i sdílnější v tom smyslu, že rádi využijí letos zvýšeného limitu pro "drobné příjmy" v rámci občanské výpomoci, u nichž není nutno podávat daňové přiznání. (A rádi ušetří na tom zdravotním pojištění, které jako živnostníci platili i při nepatrných příjmech.)

    Shrnuto, Jurečkiho ministerstvo a potažmo vláda deklarují, že by bylo úžasné, udržet seniory déle aktivní na pracovním trhu. Ale zatím jedna další nedostatečně zvážená a pro leckoho finančně náročná administrativní povinnost minimálně u jedné skupiny pracujících svou bezohledností úspěšně část z nich z pracovního trhu vyhání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).