Drahý cukr šroubuje nahoru ceny sladkostí. Kdo už oznámil zdražování?

19. 1. 2024

Sdílet

cukr Autor: Depositphotos

Suroviny, jako je rýže, čokoláda nebo olivový olej, jsou náchylné na vlivy počasí a jejich produkce trpí změnami klimatu. Nově se k nim přidává i cukr, což může ovlivnit trh s cukrovinkami.

Jak píše Euro.cz, navzdory prosincovému poklesu zaznamenala globální cena cukru loni nejvyšší úroveň od roku 2011. V říjnu přesáhla hodnotu 0,27 dolaru (více než šest korun) za libru, která odpovídá téměř polovině kilogramu. V pondělí odpoledne se pak ceny za stejné množství držely kolem hranice 21 centů (asi 4,7 koruny).

Za zdražováním je podle ekonomů mimo jiné sucho v Indii a Thajsku, tedy v zemích, které jsou hned po Brazílii dvěma největšími vývozci zmíněné komodity. Situaci nepomáhají ani exportní limity, pomocí nichž si země vyvážející tuto surovinu chtějí udržet vlastní zásoby.

Podle deníku The Guardian se zdražování už nyní začalo projevovat třeba na čokoládě, sladkostech a dezertech. Konkrétně v USA vzrostla cena cukru a sladkostí v minulém roce o 8,9 procenta a podle tamního ministerstva zemědělství bude podobný trend pokračovat i letos. V aktuálním roce se očekává navýšení o 5,6 procenta, což je výrazně nad historický průměr.

Před rostoucími cenami v listopadu varovala třeba společnost Mondelēz, pod kterou spadají značky jako Cadbury, Oreo či Toblerone. Kvůli vysokým cenám kakaa a cukru bude muset dojít k přímému navýšení cen pro spotřebitele, uvedl pro Bloomberg generální ředitel společnosti Dirk Van de Put.

Jeho slova podpořil také klimatický ekonom z Columbia University Business School Gernot Wagner. Podle toho mají velké korporace ke zvedání cen hned několik motivací, klimatickou změnu prý ale nelze popřít. Extrémní počasí ovlivňuje jídlo – před rokem to bylo avokádo, teď je to cukr, řekl s tím, že se klimatická inflace stále zhoršuje. Současně však upozorňuje, že odůvodnit zvýšení cen klimatickou změnou je sice pochopitelné, leč pro samotné prodejce v důsledku také příhodné.

Podle vedoucího výzkumného pracovníka Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky Josepha Glaubera pocítí důsledky vysokých cen hlavně rozvojové země a farmáři samozásobitelé. Není pochyb o tom, že ceny cukru jsou velmi vysoké a zůstanou vysoké, dokud nedojde ke zmírnění jevu El Niño, podotýká s narážkou na klimatický jev, který má letos opět zvednout globální teploty.

Cenová dostupnost bude dle jeho názoru představovat problém – i když jeho závažnost se má napříč jednotlivými kouty planety poněkud lišit. Zatímco v USA a dalších zemích s vysokými příjmy jej pocítí hlavně chudé domácnosti, státy, kde 40 procent výdajů obyvatel běžně připadá na potraviny, budou strádat o poznání více. Existují obavy z dopadu klimatických změn v dlouhodobém horizontu, podle kterých dojde k přesunu osevních ploch i vyšší volatilitě cen, a to třeba v případě rýže a cukru, přibližuje.

Rostoucí ceny cukru v posledních letech výrazně pocítili i čeští zákazníci. Podle dat Eurostatu zdražila tato surovina loni meziročně o 98 procent, což bylo nejvíce z celé Evropy, kde se nárůst zastavil na necelých dvou třetinách. (Euro.cz)

Nedostatek surovin v čokoládovém průmyslu: Jaké jsou důsledky a příčiny? Přečtěte si také:

Nedostatek surovin v čokoládovém průmyslu: Jaké jsou důsledky a příčiny?

Autor aktuality

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).