Host se prokáže padělaným certifikátem. Hrozí v případě kontroly pokuta i hospodskému?

1. 2. 2022

Sdílet

1.2.22 1krát/muž, podnikatel, tablet, kontrola Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Aktuálně platí ve stravovacích zařízeních opatření, kdy musí obsluha restaurací či hospod a barů kontrolovat tzv. O-N. Host tedy musí prokázat, že je očkovaný nebo že prodělal covid.

Od pondělí 3. ledna má vybraná skupina podnikatelů povinnost kontrolovat zákazníky, respektive jejich bezinfekčnost, pomocí mobilní aplikace ministerstva zdravotnictví čTečky. V rámci ní zjistí, zda má zákazník certifikát o očkování nebo o prodělání covidu.

Pokud se host nemůže prokázat elektronickou formou, tedy není možné čTečkou načíst QR kód, pak je možné certifikát posoudit okometricky. Jiné formy certifikátu než DCC s QR kódem (buď jen QR kód v aplikaci typu Tečka nebo ve standardizovaném EU formátu v papírové formě) nejsou pro občany ČR i EU povolené.

Nezřídka se ovšem stává, že se lidé prokazují falšovanými certifikáty. V tomto případě, jestliže bude pochybení odhaleno, hrozí vysoké pokuty. Jak je to však se sankcemi u obsluhy, která obslouží člověka s falšovaným certifikátem? 

Provozovatel, potažmo obsluha, je zodpovědný za kontrolu O-N. To znamená, že musí před poskytnutím služby, např. objednáním, zkontrolovat platnost certifikátu hosta a v případě pochybností může ověřit jeho totožnost. Pokud tak neučiní a kontrola hygieny to zjistí, provozovateli hrozí pokuta až 10 000 Kč na místě nebo až 3 miliony Kč ve správním řízení.

Host je zodpovědný za platnost/pravost certifikátu a je povinen se prokázat certifikátem a na žádost provozovatele dokladem totožnosti. Pokud tak neučiní, je provozovatel/obsluha povinen ho neobsloužit a vykázat ho z prostoru. Pokud host odmítne prostor opustit, je provozovatel povinen přivolat policii. Pokud se host prokáže falešným/neplatným certifikátem, hrozí mu pokuta až 10 000 Kč na místě nebo až 3 miliony Kč ve správním řízení.

Výjimku z kontroly O-N mají:

  • provozovny stravovacích služeb, které neslouží pro veřejnost – školní jídelna, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence, stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské léčebně rehabilitační péče, stravování zaměstnanců, ve všech případech pouze pokud se jedná o jídelny, kam nemá přístup veřejnost
  • prodej jídla s sebou (také away) – pevné nebo pojízdné stánky bez možnosti posezení 
  • food courty v OC

Podívejte se, jak se dostat k certifikátu

Autor aktuality

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).