Hygienické stanice jednotlivých krajů se zaměřují mimo jiné na provozy restauračních zařízení, kde se svými kontrolami snaží zajistit především zdravotní bezpečnost vyráběných pokrmů, jež jsou předkládány návštěvníkům.
Jedná se o to, aby stavební a hygienický stav provozovny včetně pracovní postupů zajišťovaly bezpečnost vyráběných pokrmů. Pokud jsou během kontroly zjištěny nedostatky, není prvotním zájmem provozovatele pokutovat, ale upozornit ho a posléze dát mu čas na nápravu.
Hygienická stanice hlavního města Prahy přibližuje na fotografiích pořízených na kontrole ve dvou pražských restauracích, jaké jsou výsledky.
Fotografie ukazují například nedostatky v čistotě podlahy v kuchyni. Riziko spočívá ve skutečnosti, že zbytky potravin a nečistoty vytváří vhodné prostředí a zdroj potravy pro myši, hmyz. Na dlouhodobě znečištěné podlaze mohou růst plísně či jiné nežádoucí mikroorganismy, které následně mohou kontaminovat připravované pokrmy v celé provozovně.