Hygienici ověřovali zdravotní nezávadnost zmrzlin v několika pražských provozovnách. Zaměřovali se přitom především na přítomnost mikroorganismů.
Jak píše Vitalia.cz, v Praze bylo provedeno celkem dvacet kontrol ve dvaceti provozovnách stravovacích služeb (v sedmi stáncích, v šesti občerstveních a sedmi restauracích) v nichž bylo odebráno celkem 44 vzorků zmrzlin. Z toho 27 vzorků bylo odesláno na mikrobiologické vyšetření pro splnění limitů hodnot ukazatelů Listeria monocytogenes, Salmonella a Enterobacteriaceae. Sedmnáct vzorků prošlo chemickým vyšetřením na zjištění obsahu lepku.
V žádném ze 17 vzorků zmrzlin, které provozovatelé deklarovali jako bezlepkové zmrzliny, nebyl obsažen alergen lepek.
Laboratorní mikrobiologické vyšetření u všech odebraných vzorků neprokázalo výskyt bakterií rodu Salmonella a stanovení počtu Listeria monocytogenes bylo < 10 KTJ/g.
V ukazateli stanovení počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae z celkového počtu 27 vzorků zmrzlin odebraných na mikrobiologické vyšetření nevyhovělo sedm vzorků (cca 26 %) pro přítomnost jejich nadlimitních hodnot.
Přítomnost bakterií rodu Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin, a nejde o zjištění závadnosti odebraných vzorků zmrzlin,
řekl serveru Vitalia.cz Ondřej Smílek z Útvaru ředitele Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Jak to máte s nákupem zmrzliny?
Ve stáncích bylo odebráno celkem 10 vzorků točených zmrzlin, z nichž 2 vzorky (20 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae.
Ve 2 stáncích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.
V občerstveních bylo odebráno celkem jedenáct vzorků zmrzlin, z nichž tři vzorky (cca 27 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae.
Ve dvou kavárnách bylo nařízeno provedení sanitace. Byla udělena 1 bloková pokuta a v 1 případě bude zahájeno správní řízení.
V restauracích bylo odebráno celkem 6 vzorků zmrzlin, z nichž 2 vzorky (cca 33 %) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 restauracích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení. (Vitalia.cz)