Sucho v Africe způsobuje výrazný nárůst cen čokolády. Kakaové boby se na newyorské burze prodávaly v přepočtu za více než 90 tisíc korun za tunu.
Jak píše Euro.cz, kakao, které vyžaduje stálé teploty, vysokou vlhkost a dostatečné srážky, je nyní ohroženo proměnlivým počasím. Výsledkem jsou vyšší ceny, které se promítají do ztenčujících se marží zpracovatelů. Hlavní sklizeň pochází z Pobřeží slonoviny, Ghany, Nigérie a Kamerunu, které produkují 75 % světového kakaa. Letošní sklizeň však kromě sucha ovlivnila i vlna mimořádných dešťů, způsobující šíření hnilobné nákazy.
Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvádí, že sklizeň Pobřeží slonoviny by mohla být v sezóně 2023–2024 až o čtvrtinu nižší než loni, což potvrzuje i zpravodajská agentura Bloomberg. Ještě není jasné, jak se situace vyvine, ale farmáři by mohli začít zásoby zadržovat v očekávání vyšších cen.
Ceny kakaa stouply za poslední rok téměř o polovinu a mohou dále růst, i když se ceny potravin obecně ustálí. Výrobci čokolády jako Hershey Co. a Lindt & Spruengli AG již varovali před možným zvýšením cen. Nestlé, mateřská společnost značky Orion, potvrzuje, že nárůst cen kakaa je výrazný a ovlivní celý průmysl.
Kromě kakaa zdražuje i cukr, který je v EU prodáván o 56 procent dráže než v roce 2020. V Česku si zákazníci také připlatí, přičemž cena jednoho kilogramu cukru v září byla téměř o polovinu vyšší než před třemi lety. (Euro.cz)