Skoro každý sedmý kontrolovaný provozovatel restaurace či rychlého občerstvení používal přepálený olej. Zjistili to inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Každá sedmá hospoda smaží na přepáleném oleji
V rámci pravidelné kontrolní akce se SZPI zaměřila na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Kontrolou prošlo celkem 48 provozů a 54 vzorků fritovacích olejů, přičemž u 13 % kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor dokonce potvrdil velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.
Kontroloři se rovněž soustředili na dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 8 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení,
doplnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.
Přestože došlo oproti předchozím letům ke zlepšení, v roce 2020 například kontroly zjistily nevhodný olej u 17 % vzorků, nepovažuje SZPI celkovou situaci za uspokojivou. V kontrolách tak hodlá pokračovat i v budoucnu.
Zapomínají se uvádět alergeny
Kromě fritovacích olejů se kontroly zaměřily i na značení alergenů. Inspektoři hodnotí, zda alergeny uvedené v jídelním lístku odpovídají použité receptuře a složení skutečně použitých surovin. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 22 % vzorků hodnocených pokrmů. Přítomnost nedeklarované alergenní látky v pokrmu může u citlivých jedinců způsobit vážné zdravotní problémy,
upozornil Pavel Kopřiva.
V neposlední řadě inspektoři kontrolovali druhovou pravost masa deklarovanou v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. U pětiny hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo v nabídce uvedeno.
Provozům, které kontrolou neprošly, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení. Zároveň s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty.