Nesmaží vaše oblíbená restaurace na přepáleném oleji? Dělá to každá sedmá, zjistily kontroly

13. 4. 2022

Sdílet

13.4.22 /1x/ Olej, fritéza, smažení, hranolky Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Skoro každý sedmý kontrolovaný provozovatel restaurace či rychlého občerstvení používal přepálený olej. Zjistili to inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Každá sedmá hospoda smaží na přepáleném oleji

V rámci pravidelné kontrolní akce se SZPI zaměřila na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Kontrolou prošlo celkem 48 provozů a 54 vzorků fritovacích olejů, přičemž u 13 % kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor dokonce potvrdil velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů.

Kontroloři se rovněž soustředili na dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 8 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení, doplnil Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI.

Přestože došlo oproti předchozím letům ke zlepšení, v roce 2020 například kontroly zjistily nevhodný olej u 17 % vzorků, nepovažuje SZPI celkovou situaci za uspokojivou. V kontrolách tak hodlá pokračovat i v budoucnu.

Zapomínají se uvádět alergeny

Kromě fritovacích olejů se kontroly zaměřily i na značení alergenů. Inspektoři hodnotí, zda alergeny uvedené v jídelním lístku odpovídají použité receptuře a složení skutečně použitých surovin. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 22 % vzorků hodnocených pokrmů. Přítomnost nedeklarované alergenní látky v pokrmu může u citlivých jedinců způsobit vážné zdravotní problémy, upozornil Pavel Kopřiva.

V neposlední řadě inspektoři kontrolovali druhovou pravost masa deklarovanou v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. U pětiny hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo v nabídce uvedeno.

Provozům, které kontrolou neprošly, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení. Zároveň s nimi zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Autor aktuality

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).