Do cen jídel v restauracích se promítá jak zvýšení cen potravin, tak dalších nákladů například na energie nebo personál. Tyto faktory jsou důvodem, proč provozovatelé stále zvyšují ceny.
Jak píše Vitalia.cz, tak během prvního pololetí roku 2023 se průměrná cena oběda v restauraci v Česku vyšplhala na 182,4 koruny – ukázal to Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.
Nejvíce se ceny za stravování v restauracích zvedly v Českých Budějovicích, nejméně naopak stouply v Pardubicích. Absolutně nejvíce stále stojí oběd v Praze – už přes dvě stě korun, jen tu ceny za poslední půl rok nestouply tak rychle jako na jihu Čech. Ceny napříč regiony se často liší v rozmezí až desítek korun – nejméně stojí průměrný oběd v Jihlavě – 163,50 korun.
Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, což jen o 2,7 procenta více než v prosinci minulého roku. V průměru to i tak znamená, že oběd zdražil skoro o pětikorunu, ve zmíněných Budějovicích o více než sedm korun. (Vitalia.cz)