Hlavní navigace

Podnikání v gastru se zvedá. Od začátku roku vzniklo téměř 1000 nových restaurací

Sdílet

17.10.24 3x / oběd, restaurace, jídlo Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Gastro podnikání dostalo v minulých letech pořádně zabrat. Po covidových opatřeních přišel raketový růst inflace. Provozovatelé barů, restaurací a kaváren se však většinou nevzdali. 

Podle posledních dat se trh v roce 2022 odrazil ode dna a od té doby roste. Data nabídla aktuální analýza poradenské společnosti Dun & Bradstreet. 

Obědy v restauracích zdražily místy i o desítky procent Přečtěte si také:

Obědy v restauracích zdražily místy i o desítky procent

Největší boom podnikání v oblasti stravování zažilo v letech 2016 až 2017. Tehdy vznikalo rekordní množství firem. V roku 2018 odstartoval několikaletý kontinuální pokles, přičemž minima bylo dosaženo v roce 2022, kdy vzniklo 922 firem, což je téměř 3× méně než v rekordním roce 2016. Loni bylo založeno 1224 gastro podniků, tedy nejvíc za poslední tři roky a letos bude vývoj s největší pravděpodobností ještě optimističtější, uvedla obchodní ředitelka společnosti Kateřina Klosová

Nepřijímáte v restauraci karty? Podle odborníků se obíráte až o 40 % tržeb Přečtěte si také:

Nepřijímáte v restauraci karty? Podle odborníků se obíráte až o 40 % tržeb

V Česku aktuálně podniká 24 237 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 967. Pokud budou nové firmy přibývat stejným tempem až do konce roku, bude letos založeno nejvíc gastro podniků za poslední čtyři roky. 

Zkoušíte rádi nové restaurace?

Autor aktuality

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).