Gastro podnikání dostalo v minulých letech pořádně zabrat. Po covidových opatřeních přišel raketový růst inflace. Provozovatelé barů, restaurací a kaváren se však většinou nevzdali.
Podle posledních dat se trh v roce 2022 odrazil ode dna a od té doby roste. Data nabídla aktuální analýza poradenské společnosti Dun & Bradstreet.
Největší boom podnikání v oblasti stravování zažilo v letech 2016 až 2017. Tehdy vznikalo rekordní množství firem. V roku 2018 odstartoval několikaletý kontinuální pokles, přičemž minima bylo dosaženo v roce 2022, kdy vzniklo 922 firem, což je téměř 3× méně než v rekordním roce 2016. Loni bylo založeno 1224 gastro podniků, tedy nejvíc za poslední tři roky a letos bude vývoj s největší pravděpodobností ještě optimističtější,
uvedla obchodní ředitelka společnosti Kateřina Klosová.
V Česku aktuálně podniká 24 237 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností. Od začátku roku jich vzniklo 967. Pokud budou nové firmy přibývat stejným tempem až do konce roku, bude letos založeno nejvíc gastro podniků za poslední čtyři roky.