Potravinářský průkaz jako zbytečný a neaktuální doklad: Blíží se jeho konec?

2. 3. 2023

Sdílet

2. 3. 23 / 1x / kuchař, přemýšlení, kuchyně Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek

Zdravotní průkaz je označován jako potravinářský a setkali se s ním především ti, kteří při své práci přicházejí do styku s potravinami. Nyní je možné, že už nebude potřeba. 

Na nedávné schůzi Poslanecké sněmovny Martina Obchodnická z TOP 09 předstoupila s pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví s tím, že zdravotní průkazy navrhují zrušit v rámci debyrokratizace. Uvedla, že zdravotní průkaz je v současnosti možné žadateli vydat na dobu neurčitou a s neomezenou platností. Jejich vydání je svěřeno praktickým lékařům a je ponecháno na jejich uvážení, zda zdravotní průkaz vydají či nikoliv. Zdravotní prohlídka přitom obvykle není důkladná a vlastnictví potravinářského průkazu tak nevypovídá o aktuálním zdravotním stavu jeho držitele. 

Také předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Právu řekl, že jsou zdravotní průkazy věcí, která postupně ztratila svůj smysl. Doživotně vás to opravňuje k práci v potravinářství bez ohledu na to, jak se váš stav vyvíjí dál, doplnil. Podle něj je dobře, že se to ruší, a zodpovědný zaměstnavatel, který má potravinářský provoz, je schopen si lépe zajistit, aby tam nedocházelo k šíření infekčních nemocí. 

Prodáváte občerstvení ve stánku? Víme, na co si dát pozor z hlediska hygieny Přečtěte si také:

Prodáváte občerstvení ve stánku? Víme, na co si dát pozor z hlediska hygieny

Průkaz musí mít řada profesí

Potravinářský průkaz je dnes nutný nejen tam, kde se manipuluje s potravinami. Jak uvedl server Měšec.cz, držení tohoto průkazu je vyžadováno u zaměstnání, kde hrozí potenciální nákaza spotřebitelů infekčním onemocněním. Vlastnit ho přitom musí nejen zaměstnanci, ale také brigádníci, zaměstnavatelé nebo podnikatelé.

Profese, které vyžadují držení potravinářského průkazu, definuje zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Podle § 19 tohoto zákona musí potravinářský průkaz vlastnit osoby, které provozují nebo se nějakým způsobem zapojují do následujících činností: 

  • provozování stravovacích služeb
  • výroba potravin, 
  • uvádění potravin do oběhu, 
  • výroba kosmetických přípravků, 
  • kadeřnictví a holičství, 
  • pedikúra a manikúra, 
  • kosmetické služby, 
  • masérské, regenerační nebo rekondiční služby, 
  • provozování solária nebo tatérského studia, 
  • úpravy vod a vodovodů.

Autor aktuality

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).