Byznys se zmrzlinou se zdá být jako snadný podnikatelský záměr. Jenže zdání klame. Prodejci studené pochutiny musí počítat s kontrolami jak ze strany potravinářské inspekce, tak hygieny.
Jedna z posledních kontrolních akcí, která se zaměřila na prodejce zmrzliny v Praze, přinesla tristní výsledky. Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly,
uvádí Hygienická stanice hlavního města Prahy.
11 provozovnám nařídila hygiena provedení sanitace za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem. 10 provozovnám hygienici na místě udělili sankci vevýši 25 000 Kč. V jednom případě bude s provozovatelem zahájeno správní řízení.
Hygienici se zaměřují na následující:
- zajištění sledovatelnosti;
- dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných zmrzlinových směsí pro výrobu točených zmrzlin;
- ochranu před kontaminací;
- dodržování provozní a osobní hygieny;
- značení surovin používaných pro výrobu zmrzlin;
- dodržování výrobního postupu – dodržování návodu výrobce, případně vlastní receptura, značení surovin, složení.