Veterinární správa se při kontrolách stále setkává se závadami při přepravě potravin živočišného původu. V celé řadě případů vychází pochybení z neznalosti či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů.
Na svých webových stránkách zveřejnila leták, který má znalost hygieny potravin zejména mezi vietnamskými podnikateli zlepšit. Informační leták je jak v českém, tak i ve vietnamském jazyce. Informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi.
- Přeprava potravin živočišného původu – informační leták pro českou komunitu
- Přeprava potravin živočišného původu – informační leták pro vietnamskou komunitu
Informační leták může pomoci těm provozovatelům, kteří ztíženě rozumí evropskému a českému potravinovému právu, a tímto způsobem může přispět k lepšímu pochopení požadavků a povinností v oblasti přepravy potravin,
uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Informace je zaměřena na potraviny živočišného původu, tedy maso, produkty rybolovu, masné a mléčné výrobky, vejce či med. Tedy komodity, které podléhají veterinárnímu dozoru. Shrnuje základní požadavky pro jejich značení, sledovatelnost a dodržení chladírenského řetězce.
Nedávné případy, kdy bylo zajištěno zkažené maso
Běžná kontrola ze strany Státní veterinární správy ČR z Olomouckého kraje odhalila nepříjemné překvapení. Ve skladě na Litovelsku bylo uskladněno více než 1300 kg zamražených vepřových kůží.
Při kontrole Státní veterinární správy v orientální restauraci v centru Prahy bylo odhaleno nemalé množství nevyhovujících potravin. Jednalo se o více než 30 kilogramů masa. Konkrétně šlo o zmrazené kuřecí stehenní řízky, kuřecí polotovar, hovězí maso a jehněčí lůj.