Veterinární správa radí vietnamským podnikatelům, jak nakládat s masem

2. 11. 2023

Sdílet

Ilustrační obrázek

Veterinární správa se při kontrolách stále setkává se závadami při přepravě potravin živočišného původu. V celé řadě případů vychází pochybení z neznalosti či nepochopením zásad hygieny potravin a platných předpisů.

Na svých webových stránkách zveřejnila leták, který má znalost hygieny potravin zejména mezi vietnamskými podnikateli zlepšit. Informační leták je jak v českém, tak i ve vietnamském jazyce. Informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu a obchodování s nimi. 

Informační leták může pomoci těm provozovatelům, kteří ztíženě rozumí evropskému a českému potravinovému právu, a tímto způsobem může přispět k lepšímu pochopení požadavků a povinností v oblasti přepravy potravin, uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Informace je zaměřena na potraviny živočišného původu, tedy maso, produkty rybolovu, masné a mléčné výrobky, vejce či med. Tedy komodity, které podléhají veterinárnímu dozoru. Shrnuje základní požadavky pro jejich značení, sledovatelnost a dodržení chladírenského řetězce.

Nedávné případy, kdy bylo zajištěno zkažené maso

Běžná kontrola ze strany Státní veterinární správy ČR z Olomouckého kraje odhalila nepříjemné překvapení. Ve skladě na Litovelsku bylo uskladněno více než 1300 kg zamražených vepřových kůží. 

Sklad na Litovelsku skrýval víc než tunu prošlých vepřových kůží Přečtěte si také:

Sklad na Litovelsku skrýval víc než tunu prošlých vepřových kůží

Při kontrole Státní veterinární správy v orientální restauraci v centru Prahy bylo odhaleno nemalé množství nevyhovujících potravin. Jednalo se o více než 30 kilogramů masa. Konkrétně šlo o zmrazené kuřecí stehenní řízky, kuřecí polotovar, hovězí maso a jehněčí lůj. 

Orientální restaurace v centru Prahy nabízela menu z prošlého masa Přečtěte si také:

Orientální restaurace v centru Prahy nabízela menu z prošlého masa

Autor aktuality

Jana je redaktorkou a korektorkou Podnikatel.cz. Hlídá a píše aktuální zprávy z byznysu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).