Nakládání s jakýmkoliv živým tvorem má jasná pravidla. Provozovatelé restaurací na tržnici SAPA si s pravidly však hlavu nelámali.
Inspektoři Státní veterinární správy společně s Policií ČR v areálu pražské tržnice SAPA zjistili závažný případ týrání ryb ze strany provozovatele tamní restaurace.
Před prodejnou nalezli v plastové přepravce zcela bez vody kapry o hmotnosti 50 kg. Část z nich už nedýchala. Jen jen otázka, zda by takové ryby skončily na stole zákazníků restaurace.
Provozovatel restaurace musel ostatní ryby usmrtit, aby dál nedocházelo k jejich trápení. Tím, že živé ryby před usmrcením nebyly přechovávány v nádržích při neustálé výměně a přítoku vody, popřípadě při zajištění jiného účinného způsobu provzdušňování nebo okysličování vody, došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání,
uvádí Celní správa ČR.
Inspektoři podají v této věci podnět na obec s rozšířenou působností, která s dotyčným povede správní řízení. V těch nejzávažnějších případech umožňuje zákon na ochranu zvířat proti týrání uložit podnikatelům pokutu, která může dosáhnout až do výše 3 milionů Kč.