Už v loňském roce byly uvedeny změny, které přinesly omezení v užívání jednorázových obalů a plastů. V souvislosti s tím se však stále objevují nejasnosti, co je a není v souladu legislativou.
Podpora trendu omezování nadbytečného užívání plastů je žádoucí. Jak upozorňuje Hygienická stanice hlavního města Prahy, stále platí, že pro kontakt s potravinami, i z hlediska hygienických požadavků, jsou nejvhodnější klasické materiály, jako je sklo, keramika, porcelán a kvalitní nerezová ocel.
Právě na hygienickou stanici se stále častěji obrací podnikatelé s dotazy na situace, které přináší praxe. Jede z dotazů směřuje na možnost odmítnutí použít zákazníkem přinesenou nádobu. Pokud to přeneseme na klasickou situaci z praxe: Může výčepní odmítnout načepovat pivo do vlastního džbánku?
Pivo do džbánku nenačepuje. Proč?
Jak potvrzuje hygienická stanice v odpovědích, výčepní odmítnout naplnit pivo do džbánku může. Důvodů je hned několik. Například z obav možné kontaminace jeho provozních zařízení, protože nemá pro tuto činnost vytvořeny dostatečné podmínky.
Dalším důvodem může být také obava, že by přinesená nádoba mohla být např. znečištěná (i když zákazník trvá na tom, že je čistá). V případě následných zdravotních problémů zákazníka pak bude provozovatel jen obtížně prokazovat, že byly vzniklé zdravotní obtíže v důsledku znečištěného obalu zákazníka a nezpůsobil je vlastní vydaný nápoj.