Prodej masných a mléčných výrobků na venkovní tržnici si žádá speciální podmínky. Vystavit je volně na prodejní pult bez jakékoli ochrany je naprosto nepřijatelné.
Během kontroly tržnice v Havlíčkově Brodě narazily kontrolorky z veterinární správy na Vysočině na prodejce, který si s podobnými pravidly ani trochu nelámal hlavu. Na svém stánku nabízel různé druhy klobás, salámy, jitrnice, vepřové škvarky, tlačenku a pařené sýry od dvou slovenských a jednoho českého výrobce.
Výrobky byly volně položeny na prodejním pultu a hrozilo jejich znečištění. Chyběl také chladicí pult. V jádře některých masných výrobků a sýrů byla naměřena teplota téměř 13 °C. Při podobném nedodržení teplot pro skladování potravin může dojít k množení patogenů ohrožujících zdraví spotřebitele,
uvádí mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Vedle jitrnic odpadkový koš
Zcela nevyhovující bylo také zázemí stánku. Chráněny před kontaminací nebyly ani potraviny v přepravkách. Hned vedle nich se nacházela nádoba na odpad.
Prodejce zabijačkových specialit při manipulaci s potravinami nepoužíval jednorázové rukavice. Krájel a manipuloval s potravinami a penězi bez toho, aby si umyl či dezinfikoval ruce. Jak zjistily inspektorky, zásilky zboží ze Slovenska nebyly hlášeny do online systému SVS. Což je ale dovozci uloženo zákonem.
Výrobky nejenže nebyly zabalené, ale nebyly při prodeji ani řádně označené. Chyběly informace o názvu potraviny, výrobci či datu použitelnosti. Nebyla k dispozici faktura ani žádný obchodní doklad, z kterého by bylo zřejmé jejich složení, popřípadě obsažené alergeny. V případě konzumace takovéto potraviny alergikem může dojít až k život ohrožujícím situacím,
dodává Vorlíček.
Prodejce musel s prodejem okamžitě skončit. Potraviny byly zaslány k likvidaci do asanačního podniku. Za porušení zákona o potravinách mu bude uložena pokuta, která může dosáhnout až 50 milionů korun.