Žádný z nebalených cukrářských výrobků nesmí být vystaven volně. Podmínkou je, aby tyto výrobky byly ve fungujících chladicích boxech a vitrínách, které zajistí požadovanou teplotu.
Jak stanovují předpisy, všechny nebalené cukrářské výrobky se musí skladovat při teplotách do 8 °C. Cukrárna musí také dodržovat podmínky při výrobě. Například náplně do zákusků se musí zpracovat nejpozději do 24 hodin po výrobě.
Před zpracováním se náplně musí skladovat při teplotě do 5 °C,
upozorňuje na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Při výrobě se navíc musí pečlivě dodržovat hygiena a také technologické postupy. Jednotlivé náplně pak musí projít dostatečně tepelnou úpravou, aby se zabránilo vzniku onemocnění.
Čeho si podle SZPI všímat?
- zákusky by měly být vždy nepoškozené
- korpusy zákusků by neměly být připálené, rozdrobené, deformované nebo oschlé
- náplně zákusků by neměly být rozteklé či znečištěné
- prodavačka nesmí brát nebalené zákusky přímo do ruky, musí použít kleště
- pro zabalení zákusků musí být použit vhodný funkční obal