„Zaručené“ informace, které kolují internetem, mohou být často zavádějící nebo spíše neúplné. To se týká i toho, zda se ze starého chleba peče chléb nový. Jedná se o pravdu, nebo o pouhou fámu?
V tomto případě se jedná o pravdivou, ale neúplnou skutečnost. Jak připomíná Státní a zemědělská potravinářská inspekce (SZPI), v tomto případě se ztvrdlý chléb rozmočí ve vodě, vytvoří se z něj chlebová pasta a ta se přidá do těsta.
Tohle není žádná nová nekalá praktika výrobců pečiva, takto se ztvrdlý chléb využíval vždy. Objem ztvrdlého chleba v těstě je jen několik málo procent,
připomněl za SZPI Jindřich Pokora.
Ten zároveň upozorňuje, že pro pastu se dá použít pouze ztvrdlý chléb, který je zcela čistý a beze stop plísní. S takovým chlebem se pak musí zacházet stejně jako s jakoukoli jinou potravinou.