Ze starého chleba se peče chleba nový. Fáma, nebo pravda?

7. 8. 2024

Sdílet

6.8.24 (1x) Chléb Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E
Ilustrační obrázek

„Zaručené“ informace, které kolují internetem, mohou být často zavádějící nebo spíše neúplné. To se týká i toho, zda se ze starého chleba peče chléb nový. Jedná se o pravdu, nebo o pouhou fámu?

V tomto případě se jedná o pravdivou, ale neúplnou skutečnost. Jak připomíná Státní a zemědělská potravinářská inspekce (SZPI), v tomto případě se ztvrdlý chléb rozmočí ve vodě, vytvoří se z něj chlebová pasta a ta se přidá do těsta. 

Zákusek volně na pultě? Cukrárna porušuje předpisy Přečtěte si také:

Zákusek volně na pultě? Cukrárna porušuje předpisy

Tohle není žádná nová nekalá praktika výrobců pečiva, takto se ztvrdlý chléb využíval vždy. Objem ztvrdlého chleba v těstě je jen několik málo procent, připomněl za SZPI Jindřich Pokora.

Ten zároveň upozorňuje, že pro pastu se dá použít pouze ztvrdlý chléb, který je zcela čistý a beze stop plísní. S takovým chlebem se pak musí zacházet stejně jako s jakoukoli jinou potravinou. 

Věděli jste o tom, že se starý chléb používá při výrobě nového?

Autor aktuality

Michael je šéfredaktorem Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jeho doménou jsou rozhovory. Zajímá se o marketing, e-commerce a nové technologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).