Hlavní navigace

Názor k článku Airbnb stále v hledáčku úřadů, berňáky budou sdílet data s pražským magistrátem od Karel - Úřady neštve ani tak pan Patočka, co pronajímá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2018 13:21

    Karel (neregistrovaný)

    Úřady neštve ani tak pan Patočka, co pronajímá svůj byt v Praze, zatímco sám bydlí v Beskydech. Úřady štve pan Demiszovicz, co mu patří bytový dům a pronajímá takhle 15 bytů. Sice si odhadem přijde na 250 000 Kč měsíčně, ale daně z toho neplatí. Což v době, kdy je pronajímal normálně na smlouvu o pronájmu, tak danit musel. Smlouvy ale vypověděl, nájemníci odešli a celý dům "zeje prázdnotou". Navíc je tam trnem v oku i paní Kaplanová (toho času nezaměstnaná a na podpoře), co mu v těch bytech uklízí a on jí dává měsíčně 15 tisíc na dřevo. Oficiálně chudák ženská, co jí nikde nechtějí. Ve skutečnosti protřelá baba, co "v tom uměla chodit" už za komárů a ráda poradí triky typu "když mě pošlou na pohovor, tak si za krk naleju štamprli rumu - jsem cítit alkoholem, takže mě nevezmou. Ale ani nenadýchám, takže jsem z obliga."

    A u nás je to ještě fajn, protože je to zatím jen o daních a o penězech. Ale jsou v Evropě města, kde jsou takových podnikatelů desítky. Vlastní tisíce bytů a ty pronajímají. A kupují další, což šroubuje cenu nemovitostí i výši nájmů. A to ještě z Francie hlásí, že řada těhle majitelů není vůbec ve Francii. Jsou to cizinci třebas z Afriky, oficiálně nepodnikají a tedy ani neplatí daně. Zda jde o bílé koně, nebo skutečně bohaté cizince, co využili příležitost, se neví. Na Airbnb ty byty pronajímá někdo úplně jiný a majitel o tom buď "neví", nebo vůbec nekomunikuje. Jako sorry, ale těmhle já tleskat nebudu.

    Kdosi přirovnal Airbnb k řepce olejce - je to výhodné a tak je toho čím dál tím víc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).