Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku „Zcela absurdní,“ rozcupoval soud argumentaci finanční správy k ručení za DPH od standup - Protože zákon o DPH je zákonem speciálním neměl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 8. 2021 10:09

    standup

    Protože zákon o DPH je zákonem speciálním neměl by, dle mého názoru, vykládat NSS ustanovení speciálního zákona ustanoveními obecně platných právních předpisů. Takto to vypadá jako že speciální zákon o DPH je chybně sepsán a podmínka ručení je neuskutečnitelná. Kdo může předpokládat, že obchodní partner nechce zaplatit DPH. Pokud by tomu tak bylo, pak by se jednalo o podvodné jednání obou zůčastněných obchodních partnerů. Výklad NSS se mi jeví jako právní klička k oslabení ustanovení speciálního zákona, která mají zabránit daňovým únikům. NSS svým výkladem vytvořil "únikovou uličku" pro daňové podvodníky a ztížil tak práci Finanční správy.

  • 30. 8. 2021 12:59

    Lol Phirae

    Takto to vypadá jako že speciální zákon o DPH je chybně sepsán

    Ano, zákon, který mj. "zakazuje" pod hrozbou ručení za DPH platit na účty v zahraničních bankách (aniž by se aspoň obtěžoval rozlišit, zda se jedná o banku licencovanou v EU čili nic), je skutečně chybný a bylo by lépe ho rovnou zrušit.

    NSS svým výkladem vytvořil "únikovou uličku" pro daňové podvodníky

    Jistě, fšetci kradnú...

    P.S. Že má FS ztíženou práci, to mě, poslušně hlásím, opravdu strašně mrzí...

    30. 8. 2021, 13:01 editováno autorem komentáře

  • 31. 8. 2021 11:36

    Uncaught ReferenceError:

    jak píše Lol Phirae, hlavní problém je v tom, že FÚ eviduje pouze české účty a nikoliv zahraničí (ty není možné ani přidat), takže kdokoliv provádí přeshraniční obchodní transakce by zároveň automaticky byl ručitel za DPH zahraniční společnosti, to je to absurdní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).