Hlavní navigace

Auto v účetnictví a daních

28. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Téměř každý podnikatel využívá v podnikání automobil. Do jakých všech oblastí má auto v majetku dopad?

Automobil lze zahrnout do podnikání jako majetek v případě, že je používán pro ekonomickou činnost. Toto platí jak pro fyzické osoby podnikatele, tak pro právnické osoby. Zahrnutí automobilu do majetku přináší různé účetní, daňové a administrativní povinnosti.

Co se dozvíte v článku
  1. Automobil v účetnictví
  2. Spotřeba pohonných hmot (PHM)
  3. Odpočet DPH při nákupu automobilu
  4. Poměrný a krácený koeficient
  5. Kniha jízd

Automobil v účetnictví

Pořízení automobilu s sebou přináší určité účetní operace. Pořízení automobilu jako takové se transakce zaznamenává jako pořízení dlouhodobého majetku, který se následně v průběhu času odpisuje. Účetní jednotka si stanoví hranici vstupní ceny pro dlouhodobý majetek. Vstupní cenu však stanovuje také zákon o daních z příjmů.

ebf - tip - debata

Automobil je zařazen do majetku a následně odpisován po dobu své životnosti. Je zapotřebí stanovit odpisový plán po dobu, po kterou bude odpisován. Pozor však na to, že některé účetní jednotky mylně stanovují účetní odpisy rovno s daňovými, což má za následek to, že korekce neodpovídají skutečnosti. To platí jen v případě, že je vedeno účetnictví.

Pokud se jedná o podnikající fyzickou osobu, která nevede účetnictví, nezanáší do svých evidencí žádné účetní odpisy. Aby se hodnota pořízeného vozu v evidencích nějak promítla, uplatňují se tzv. daňové odpisy, a to v rámci daňového přiznání. Odpisy představují postupné zahrnutí hodnoty automobilu do nákladů podniku, čímž dochází ke snižování základu daně pro účely daně z příjmů.

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).