Hlavní navigace

Babiš zřejmě sní i o DPH u točeného piva, opět navrhuje její snížení na 10 %

9. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Programové prohlášení Babišovy vlády obsahuje plán na přeřazení točeného piva do druhé snížené sazby DPH. Stejný návrh Babiš předložil již před dvěma roky.

Tehdy ale neuspěl. Opozice prohlásila jeho návrh za populismus a vládní partneři za marketingový tah. Kromě snížení DPH na pivo chce nyní Babišova vláda zrušit i superhrubou mzdu. 

Točené pivo do 10% sazby, navrhuje opět Babiš

Premiér Andrej Babiš zítra předstoupí se svojí menšinovou vládou a bude žádat o důvěru. Včera pak vláda vydala definitivní podobu programového prohlášení, o které se chce opírat. Prohlášení obsahuje i několik daňových změn. Babiš opět navrhuje snížení DPH u točeného pivo z 21 % na 10 %. Podobný návrh přitom předložil již v únoru 2016, vláda jej ale nepodpořila a i Babišovi koaliční partneři návrh označili za pouhý marketingový tah.

Čtěte více: Babiš chce nižší DPH i pro vodu a nealko. Populismus, říká opozice

Kromě točeného piva chce Babiš přeřadit ze základní sazby 21 % nebo první snížené sazby 15 % do druhé snížené sazby 10 % i další věci:

  • stravovací služby a podávání nápojů s výjimkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků,
  • vodné a stočné,
  • služby s vysokým podílem lidské práce, mezi něž patří opravy obuvi a kožených výrobků, opravy sportovních potřeb, opravy a čištění oděvů, kadeřnické, kosmetické a podobné činnosti, domácí péče o seniory, domácí péče o děti, úklid v domácnostech a čištění oken v domácnostech.

Superhrubá mzda se má zrušit

Kromě změn DPH chce Babišova vláda dále zrušit superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhnout novou sazbu 19 % z hrubé mzdy. Stávající solidární zvýšení daně má pak v plánu zachovat zavedením sazby 24 % z hrubé mzdy. Umožníme podnikatelům uplatnit odpočet od základu daně ze samostatné činnosti ve výši tří čtvrtin jimi odvedených pojistných ve vztahu k samostatné činnosti, doplňuje se v programovém prohlášení vlády.

EBF24

V něm je dále uvedeno, že budou revidovány a sloučeny daňové výjimky a že vláda bude bránit zavádění dalších, což má vytvořit prostor pro plošné snížení daňové zátěže. Vláda by ráda rovněž realizovala projekt MOJE daně, který má za cíl zjednodušit správu daní a daňový systém. Spustíme internetový daňový portál, který zajistí ucelený přehled o daňové historii poplatníka, umožní podání při správě daní a bude nabízet „předvyplněná daňová přiznání“, píše v programovém prohlášení.

Hlasování o důvěře je naplánováno na zítra, není však jisté, že k němu dojde. Dvě nejsilnější opoziční strany ODS a Piráti se totiž chystají přerušit středeční hlasování Sněmovny o důvěře menšinové vládě ANO Andreje Babiše, jelikož chtějí nejprve znát závěry mandátového a imunitního výboru ohledně žádosti policie o vydání Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).