Smysl toho článku? Kdo dostává od zaměstnavatele stravenku, chodí na oběd. Zaměstnavatel může přispívat na oběd svým zaměstnavatelům. Může poskytovat stravenky, může pro zaměstnance vařit, může vařený oběd přivážet a rozdávat. Jde o tzv. zaměstnaneck benifit. Toto mne nikdy nezajímalo. Mít 15 tisíc hrubého a stravenky na oběd? NE. Ty stravenky se nezapočítávají do základu pro důchodové pojištění, např. Já si svůj oběd koupím sama. A nebo si k obědu do zaměstnání vezmu např. obložený chléb. Za svou práci chci dostat zaplaceno, bez "zaměstnaneckých benefitů".
Stravenky se nezapočítávají do základu pro důchodové pojištění, ale taky se nezapočítávají do zakladu k odvodu zdravotního a sociálního pojištění a odvodu daní.
Takže za jedny peníze buď dostanete pade k výplatě, a nebo stokorunovou žravenku - což mnoho zejména tech nizkopříjmovych upřednostňuje.
Jenom umělý byznys.
Nechat vytisknout stravenky, rozvézt stravenky na prodejní místa, prodat je firmám, rozdat zaměstnancům, sledovat jestli neměli dovolenou nebo nemarodili, vybrat nenárokové stravenky zpět, pak vykoupit stravenky od hospod nebo marketů, znehodnotit je a sešrotovat.
A to všechno jenom proto, aby se nemuselo z cca 2.000 měsíčně zaplatit pojistné a daně.
Přitom na všech provizích od firem a hospod to musí stravenkové firmě hodit tolik, aby uživila svoje lidi a ještě měla zisky.
Zbytečné.
Jen že zaměstnavatel ti dává stravenky protože si dá část do nákladů a ty nezaplatíš zdravotní a sociální. Je to výhodné pro oba. Kdyby ti to dal v hrubé mzdě tak z toho zaplatíš daň a ve výsledku máš míň. A na konci dne, za stravenky koupíš jídlo v marketu stejně jako za peníze. Začínáš chápat?