Hlavní navigace

Blíží se krajské volby. Jaká témata v programech souvisí s podnikateli?

3. 9. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek. Autor: isifa/MAFRA/Anna Vavríková
V pátek a sobotu 20. a 21. září se budou konat volby do zastupitelstev krajů. Zjistěte, jakým způsobem chtějí strany v programech vyjít vstříc podnikatelům.

Server Podnikatel.cz se podíval na programy několika volebních stran napříč republikou a zaměřil se na témata související s podnikáním.

Co se dozvíte v článku
  1. Moderní i zodpovědný průmysl
  2. Propojování podnikatelů
  3. Podpora začínajících podnikatelů
  4. Důraz na místní produkci
  5. Anketa

Moderní i zodpovědný průmysl

Strana Společně pro jižní Čechy zahrnující TOP 09, KDU-ČSL a hnutí Tábor 2020 má jako jeden z bodů programu jižní Čechy „chytré“. Uvádí, že průmysl 4.0 je dávno realitou a úkolem jižních Čech je hledat a nacházet uplatnění v jeho vodách. Podpoří tedy to, aby v jižních Čechách vznikaly podnikatelské inkubátory i technologické parky s tím, že jihočeská města musí vstoupit do digitální éry. Prosadíme větší podporu inovací a chytrých technologií pro rozvoj regionu, vytvoření chytrých a udržitelných řešení pro energetiku, dopravu a veřejné služby i rozvoj digitálního vzdělávání a digitální transformace veřejné správy, vyjmenovávají.

Strana Zelených – Liberecký kraj ve svém programu zmiňuje, že dříve bývali regionem, kde vedla výroba textilních stromů a následně sklářství. Nyní dominuje odvětví automotive, které se bude měnit přechodem na elektromobilitu a také vlivem automatizace za pomoci umělé inteligence. Je tedy podle nich potřeba otočit kormidlem a vyhnout se vysoké nezaměstnanosti a ekonomickým problémům. Řešením jsou podle této strany změny ve vzdělávání dospělých, také podpora firem v zavádění tzv. ESG přístupu (Environmental Social Governance). To jim dá nové možnosti stát se opět kolébkou inovativních technologií, materiálů a výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Kraj musí firmy podpořit tak, že bude vytvářet odborné zázemí pro ESG přístupy, musí rozvíjet moderní odpadové hospodářství, ekologické dopravní systémy nebo čistou energetiku. Firmy pak budou moci samostatně a kreativně navazovat svoji činnost i na tyto provozy kraje, dodávají.

Firmy čekají nové povinnosti týkající se udržitelnosti. Víme, jak na ně Přečtěte si také:

Firmy čekají nové povinnosti týkající se udržitelnosti. Víme, jak na ně

Propojování podnikatelů

Starostové pro Zlínský kraj 2024 mají jako jeden z bodů programu, že prohloubí komunikaci a spolupráci na linii vláda – kraj –obec s důležitými firmami v kraji. Podobně strana z Vysočiny Společně se Starosty pro občany (koalice ODS, TOP 09 a STO) chce aktivní komunikací a spoluprací s místními firmami, podniky i profesními komorami chce učinit z Vysočiny atraktivní místo pro život, lákající všechny věkové skupiny, s nabídkou dobré práce pro odborníky, s dobrými podmínkami pro aktivní životní styl a se zdravým životním prostředím. 

Koalice Stačilo! v Olomouckém kraji (KSČM, ČSNS, ČSSD) má v plánu podpořit regionální rozvoj, živnostníky a drobné podnikatele vytvořením webové aplikace nabízející služby a produkty široké veřejnosti. Také občanské hnutí PŘÍSAHA Plzeňský kraj má jako jeden z bodů podporu podnikání a inovací. Podpoříme malé a střední podniky a inovační projekty. Plzeňský kraj bude místem, kde se nápady mění na úspěšné podniky a přinášejí atraktivní pracovní místa, uvádějí.

Podpora začínajících podnikatelů

Piráti Moravskoslezského kraje mají v programu, že podpoří lokální podnikání a startupy s tím, že rozšíří technologické parky a inkubátory v regionu, které nabídnou prostory, mentorství a finanční podporu pro inovativní projekty. Pro podpoření tohoto účelu vytvoříme i kreativní centrum. Podobné, jako mají v Brně nebo Karlovarském kraji. Vytvoříme silné a stabilní prostředí pro růst sdílené ekonomiky, která pomůže nejen našim peněženkám, doplňují. V programu koalice Spolu v Jihomoravském kraji je podpora vzniku nových malých podnikatelů, kteří nabídnou práci v místě bydliště. Také plánují podpořit vznik coworkingů – zázemí pro práci na dálku nebo pro začínající podnikatele, podpora místní podnikatelské komunity.

Nejlepší programy pro start vlastního podnikání – všem, kdo zvažují, zda místo zaměstnání nezkusit podnikat, usnadníme rozhodování službami kvalifikovaných kariérových a podnikatelských poradců. Těm, kteří se rozhodnou do toho jít, pomůžeme s nastartováním, případně i s prvními investicemi. Do roku 2028 se chceme posouvat nahoru v žebříčku podnikavých regionů, uvádějí v programu Starostové a osobnosti pro kraj (Moravskoslezský kraj).

Důraz na místní produkci

Strana Společně pro jižní Čechy vnímá také důležitost zemědělství a věří, že je nezbytné podporovat udržitelné a inovativní zemědělské praktiky. Chtějí tedy rozvíjet život na venkově, podporovat místní ekonomiku, farmáře, řemeslníky i komunitu. Naším cílem je zlepšení dostupnosti služeb: Prosadíme větší ochranu půdy, kvalitní zemědělskou půdu budeme chránit před průmyslovými stavbami. Navrhneme navýšení prostředků v programu obnovy venkova na 90 milionů korun, upřesňují v programu s tím, že chtějí diverzifikovat ekonomiku venkova, vytvářet pracovní příležitosti a zlepšit životní podmínky. Chceme podpořit místní zemědělce a producenty potravin, zejména v požadavcích na snížení byrokratické zátěže, a přispět k rozvoji zemědělského sektoru a zlepšení životních podmínek na venkově, doplňují.

Podobně v Karlovarském kraji se ODS s podporou TOP 09 chce zaměřit na rozvoj venkova, zemědělství a lesnictví. Zajistíme dopravní obslužnost okrajových částí kraje, pokračujeme v programu rozvoje venkova a propagace místních produktů, píší v programu. Také Starostové Zlínského kraje uvádějí, že podpoří regionální producenty a tradiční výrobce, a to nejen v oblasti potravin. Také KDU-ČSL na Vysočině má v programu propagaci regionálních produktů Vysočiny a farmářských trhů např. vytvořením krajské mapy regionálních trhů a také podporu řemeslníků a malých firem z programů Fondu Vysočiny.

Také u SPD, Trikolory a PRO v Jihočeském kraji je v programu bod zaměřený na lokální potraviny s tím, že chtějí podpořit lokální produkci přímo do obchodů, škol i nemocnic. Vyšší lokální soběstačnost kraje zajistí bezpečnost celého potravinového systému, doplňují.

ebf - tip - debata

Stačilo! V Jihočeském kraji (koalice KSČM, ČSSD, ČSNS a SD-SN) má jako jednu z významných částí programu životní prostředí, zemědělství a venkov. V něm je jedním z bodů podpora obnovy potravinové soběstačnosti, včetně podpory drobných živnostníků v rámci Jihočeského kraje. Včetně výstavby krytých farmářských tržnic malopěstitelů (s cílem mít takovou tržnici v každém městě s rozšířenou působností). Dále také program podpory produkce českých biopotravin, bio péče o půdu a také podpora udržení i vzniku nových místních prodejen za pomoci obecních úřadů a mnohdy i spotřebního družstva Jednota.

V programu hnutí ANO v Jihomoravském kraji je uvedeno, že budou podporovat specifické silné stránky jednotlivých měst a obcí v kraji a hájit zájmy tradičních partnerů v regionu, jakými jsou včelaři, vinaři, dobrovolní hasiči, spolky a dobrovolné svazky pečující o odkaz regionálních tradic. Finančně a organizačně budeme podporovat akce, festivaly a projekty zaměřené na propagaci a ochranu místní kulturní identity, tradičních řemesel, regionálních potravin formou grantových programů, přidávají dále.

Anketa

Půjdete volit do zastupitelstev krajů?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).