Příliš mnoho stresu při podnikání? Koledujete si o žaludeční vředy

20. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 244086
Bolesti v oblasti nadbřišku, a to hlavně při jídle. Pálení jícnu, pocit na zvracení a únava. To jsou jedny z příznaků, kterými se mohou hlásit žaludeční vředy.

Není to tak dávno, co se vznik žaludečního vředu spojoval primárně s nezdravým životním stylem. Ten skutečně může být jednou z příčin vzniku žaludečního vředu, respektive rizikovým faktorem, který může vést ke vzniku tohoto onemocnění. Mezi rizikové faktory tak patří dlouhodobý stres, kouření a nadměrné pití kávy nebo alkoholu, hojnější užívání některých léků. Ale i genetické faktory, tedy dědičnost. Příčinou ovšem zpravidla bývá také bakterie, a to Helicobacter pylori. Čtěte více o žaludečním vředu v katalogu nemocí na serveru Vitalia.cz: Žaludeční a dvanácterníkový vřed 

To potvrzuje Eva Pavlíková ze společnosti Nutric, která se zabývá zdravým životním stylem. Hlavní příčinou žaludečních vředů je onemocnění trávící soustavy, které je vyvoláno narušením sekrece mucinu. Mucin je glykoprotein, který tvoří hlen a ten chrání sliznici trávící soustavy před kyselinou chlorovodíkovou, kterou obsahují žaludeční šťávy, uvádí pro business server Podnikatel.cz. Tuto poruchu podle ní přímo ovlivňuje řada faktorů souvisejících s celkovým životním stylem – časté kouření a pití kávy či alkoholu, nadměrné užívání léků jako je aspirin, acylpyrin, nesteroidní antirevmatika a kortikosteroidy, tučná a příliš kořeněná strava. Pokročilá medicína přišla na to, že další příčinou žaludečních vředu je infekční onemocnění bakterií Helicobacter pylori, dodává. Zmíněné rizikové faktory podle ní zhoršují zánětlivé onemocnění žaludku a dvanácterníku.

Co děláte proti stresu?

Podle Jaromíra Kabáta z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze je žaludeční vřed jedním z nejčastějších onemocnění žaludku. Zjednodušeně řečeno souvisí s nedostatečností ochranných mechanismů žaludeční sliznice. Kabát také doplňuje, že tzv. stresový vřed může vzniknout i po prodělané rozsáhlejší operaci, v souvislosti s prodělaným šokem nebo třeba při popáleninách (zdroj: Jaromír Kabát: Chirurgie žaludku. Portál 1. lékařské fakulty Karlovy Univerzity v Praze [online]. Dostupný z http://portal­.lf1.cuni.cz/cla­nek-512-chirurgie-zaludku). Během života u nás žaludečními vředy onemocní přibližně každý desátý člověk, dodává Ludmila Hamplová na serveru o zdravém životním stylu Vitalia.cz. Čtěte více na serveru Vitalia.cz: Když se ozvou žaludeční vředy…

Nezdravý životní styl = větší riziko

Hlavní rizikovou skupinou jsou tak podle Evy Pavlíkové lidé, kteří trpí stresem, špatným životním stylem a špatnými hygienickými návyky, které mohou vézt k infekčnímu onemocnění. Nejčastější ohrožení se také týká přenosu z matky na dítě a genetického zatížení. Dalším rizikovým faktorem, který lidi ohrožuje, je strava bohatá na tuky, která zvyšuje celkovou aciditu (pozn. red. kyselost) žaludku, vypočítává Pavlíková. Do rizikové skupiny tak mohou patřit právě manažeři nebo podnikatelé, kteří jsou dlouhodobě ve stresu a podceňují zdravý životní styl. Avšak toto nemusí být hned hlavní příčina spojená s žaludečními vředy, dodává Eva Pavlíková, která také pochybuje o tom, že by čeští manažeři trpěli žaludečními vředy více než běžná populace.

Co může způsobit vznik onemocnění žaludečními vředy?

  • Bakterie Helicobacter pylori.
  • Přispět mohou rizikové faktory jako stres, kouření, nepřiměřené pití alkoholu a kávy, strava, která zvyšuje kyselost žaludku apod. – souhrnně nezdravý životní styl.
  • Genetické zatížení.

Prevence existuje

I přes možný bakteriální původ vzniku žaludečního vředu zůstává nejspolehlivější prevencí zdravý životní styl (což ostatně platí také pro řadu dalších chorob). Nejdůležitější jsou správné hygienické návyky a šetrný životní styl. V momentě, kdy lékař identifikuje infekci, nasazují se antibiotika, avšak onemocnění se snadno vrací a trávící stěna se může velice rychle poškodit, míní Pavlíková.

skoleni_8_1

V nemoci pomohou léky, dieta i bylinky

Pokud již někdo žaludečními vředy onemocní (vyšetřují se endoskopicky), zřejmě se nevyhne dietě a užívání léků (proti Helicobacteru pylori zabírají antibiotika). Nevhodné je v tomto případě konzumovat alkohol, kávu, silný čaj, smažená nebo kořeněná jídla, ale také kouřit. Eva Pavlíková doporučuje využívat i potravní doplňky, které mohou minimalizovat příznaky spojené s žaludečními vředy a stav již nemocného zlepšují – ať už je to vitamín C nebo karotenoidy podporující hojení poškozené trávící sliznice. K užívání je vhodná také šťáva z Aloe vera, rostliny (sukulentu), jejíž léčivé vlastnosti jsou známé již tisíce let.

Zklidnit žaludeční sliznici mohou i byliny – to moc dobře věděly už (prapra)babičky. Například známá bylinkářka Maria Treben doporučuje pití odvaru z kopřivy, slézu, měsíčku nebo rdesna ptačího, případně směs z kostivalu, měsíčku a rdesna ptačího (viz Zdravý život s Marií Treben, Žaludeční a střevní onemocnění, nakladatelství Práce, 1993). Dále se doporučuje také třeba čaj heřmánkový, ibiškový nebo z tužebníku. Čtěte více v katalogu bylin a koření na serveru Vitalia.cz: Bylinky a koření

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).