Hlavní navigace

Brzy skončí některá prominutí v oblasti DPH. Jde například o kontrolní hlášení

27. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Na konci července končí účinnost některých prominutí v oblasti DPH, která byla umožněna v souvislosti s koronavirovou pandemií. Jde o pokuty u hlášení k DPH.

Kvůli koronavirové pandemii byly některé termíny pro daňové povinnosti posunuty. Stejně tak Ministerstvo financí ČR stanovilo některá prominutí, díky kterým není nutné hradit některé pokuty a sankce. 

Finanční správa však upozorňuje, že účinnost některých prominutí v oblasti DPH  brzy vyprší. 

V pátek 31. července 2020 končí účinnost automatického prominutí pokuty 1000 Kč za pozdní podání kontrolního hlášení k DPH (bez výzvy správce daně) a prominutí pokut ve výši 10, 30 nebo 50 tisíc Kč za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

Psali jsme: Posunutí termínu podání se netýká jen daně z příjmů. Co dalšího můžete odložit?

Přiznání k DPH

Po 31. červenci nebude automaticky prominuta pokuta za pozdní podání daňového přiznání k DPH, jejíž prominutí je vázáno na současné prominutí pokuty za porušení povinností souvisejících s kontrolním hlášením v důsledku působení mimořádných opatření.

Finanční správa v této souvislosti plátcům DPH doporučuje, aby co nejdříve předložili podání v oblasti DPH, která nebyla doposud podána z důvodu vlivu mimořádné události a u kterých již uplynula zákonná lhůta.

Co dalšího přinesl uplynulý týden na serveru Podnikatel.cz? 

Zabrousili jsme mezi české výrobce především dámského spodního prádla. Pouští se do něj mladé návrhářky a drží se ho také tradiční značka se stoletou historií. České podprsenky: Víte, kdo je tvoří, co frčí a kdy sáhnout po krajkách?

Paušální daň, tak jak je navrhována, využije jen menší část podnikatelů. Co tak kromě ní sloučit i odvody a přiznání a přehledy pro všechny OSVČ? Paušální daň využije jen část OSVČ, sloučení odvodů by pomohlo všem

EBF - tip - heslo konference

Lhůta pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu vyprší 3. srpna. Ačkoli vyplnění formuláře zabere jen pár minut, dá se v něm napáchat řada chyb. Termín se blíží. Pozor na 5 chyb, které OSVČ dělají u přehledů zdravotka

Lidé, kteří pracují na dohodu a jejichž činnost byla kvůli koronavirové pandemii omezena, mohu už nyní podávat žádost o kompenzační bonus. Dohodáři, už teď můžete vyplňovat a zasílat žádosti o kompenzační bonus

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).