Jak tomu ty kontroly zabrání? Každý takový výrobce má každou vyrobenou várku nechat testovat? Nebo ihned ty ingredience?
Cílem je si vydělat. Pokud poškodí zákazníky, tak končí. Cíleně takto uvažují jen ti, co chtějí ojebat stát, ne zákazníky. Případně polomonopoly jako agrofert, který když něco podělá, tak mu to neublíží.
Stát zabránil metanolové aféře?
Stát zabránil té otravě z kebabu (v Hradci? už nevím)?
Stát zabránil salmonele?
Stát zabrání občasnému střepu v konzervě, nebo hydroxidu ve flašce?
Co koho vlastně vede k přesvědčení, že na to stačí prostě dát do zákona "nenechávejte střepy v konzervách"?
Čeho stát dosáhne, když malovýrobci třeba marmelády (článek byl myslím zde relativně nedávno) nařídí mít extra přípravnu, dvě místnosti, bíle vykachlíkováno, zakáže mu okna a přikáže zářivky? Rozhodně ne bezpečí zákazníků. Dosáhne toho, že ten malovýrobce ani nezačne. Nejenom, že se připraví o teoretické budoucí daně, ale zároveň sníží kvalitu života - prostě bude o druh marmelády méně. Možná to je nepodstatná drobnost, ale spousta kapek vytvoří řeku ...