Jak ale vybrat místo, co zaujme a kde nabízejí kvalitní jídlo, kávu a drinky? Zeptali jsme se lidí z branže a gurmetů, kam vyrazit. Zde jsou jejich doporučení.
Gastro Česko podle Lukáše Hejlíka
Lukáš Hejlík je herec, propagátor literatury ve svém projektu Listování a také autor projektu Gastromapa, kde mapuje podniky, co stojí za návštěvu, po celém Česku. Pro server Podnikatel.cz vybral několik tipů, a to v různých městech.
V Olomouci doporučuje zajít na oběd do hotelu Theresian, kde v restauraci zvolili moderní přístup k české kuchyni a vinotéku vybavují především víny z jižní Moravy. Ve všední dny nabízejí denní menu a na své si tu přijdou hlavně milovníci mas. Na večeři pak radí vybrat vyhlášenou restauraci Entrée, jejíž koncept je inspirovaný přírodou i divadlem. Šéfkuchař Přemek Forejt tu připravuje originální a kreativní nabídku zásadně z čerstvých surovin, večer à la carte. Jen pozor na to, že bez rezervace se tu těžko dá obejít.
V Ostravě Lukáš Hejlík upozorňuje na Bernie's Grill & Wine Restaurant. Ten ocení ti, co preferují středomořskou kuchyni, ryby a steaky. V brněnské restauraci Pavillon, ve kterou se před pěti lety proměnila slavná funkcionalistická Zemanova kavárna v parku Koliště, stojí kuchyně na sezonních čerstvých a lokálních surovinách a restaurace je šestá v absolutním TOP 10 Maurerova výběru Grand Restaurant. Restaurace Větruše, která je na kopci Ořechovka nad Ústím nad Labem, se zase zaměřuje na rakousko – uherské speciality. A dojet sem je možné také lanovkou.
Zaujal ho i Bílý Mlýn v Liberci, kde nabízejí francouzskou a středomořskou kuchyni, MG restaurace v Mladé Boleslavi s českou a středomořskou kuchyní nebo zážitková restaurace Le Marché v Karlových Varech. V Českých Budějovicích doporučuje večeři v Poetic Coctail Baru Žlutá ponorka, jejíž menu se inspiruje skandinávskou, asijskou a indickou kuchyní, v Jihlavě zase restauraci Tři knížata. Ale také klidně ČD Restaurant na cestě s Českými drahami,
dodává pro ty, kteří za obchodem jezdí vlakem.
Kreativní kavárna je při schůzce inspirací
Komu záleží hlavně na tom, aby vybraný podnik uspokojil i kávového znalce, může využít tři tipy Michala Molčana, který pracuje jako Chief of Stuff Standart Magazínu. Časopisu specializovaného na kávovou kulturu. Doporučuje 4pokoje v Brně, což je podle něj jeden z nejzajímavějších gastro konceptů v Česku, se skvělou kávou, jídlem i drinky. Samotná kreativita konceptu dodá každému meetingu mnoho inspirace,
tvrdí.
Jeho dalším tipem je Café Fara v Klentnici na jižní Moravě, kde je i penzión a které považuje za místo s fantastickou kuchyní a výběrovou kávou. Super místo na víkendovou konferenci mimo ruch velkých měst,
popisuje. Jen s dovětkem, že podnik čeká zimní spánek od 18. prosince do začátku února.
A do třetice pak směřuje pozornost do pražské Esky, kavárny, pekárny a bistra v Karlíně. Je to lokalita v srdci business části Prahy, s konzistentně dobrou kávou i jídlem,
vysvětluje svůj výběr. V něm se shoduje i s Hankou Čermákovou, spolumajitelkou pražského vínobistra Toskana a autorkou Firemních kronik. Eska se podle ní hodí hlavně na ranní nebo dopolední rozjezd. Otevřete dveře a vůně chleba vás dostane do pohody, ve které se snadno rozebírají i problematická pracovní témata. Můžete si dát třeba v popelu pečenou bramboru, což je nostalgie sama o sobě,
upozorňuje Hanka Čermáková na jejich specialitu.
Drinky se jmény bankovních lupičů
V klidnějším prostředí restaurace, bistra nebo kavárny je možné dojednat všechno potřebné a pak jít obchod zapít nebo doladit do baru. Praha má podle Báry Urbanové, novinářky a editorky specializované na nápojovou gastronomii, která pracuje pro portál AtBars.cz, své barové stálice, které nikdy nezklamou. Patří k nim Bugsy’s či Hemingway bar, ale také o poznání mladší L’Fleur. Pochlubit se může jak skvělými koktejly, které připravují zkušení a cenami z mezinárodních soutěží ověnčení barmani, tak obsáhlou sbírkou champagne. Ta vedle vybraných světoznámých značek zahrnuje šampaňské od celé řady malých výrobců včetně organických pěstitelů,
uvádí.
Stylové prostředí pro obchodní schůzku nabízí, jak tvrdí Bára Urbanová, také The Banker’s Bar, který brzy oslaví teprve své první narozeniny. Interiér podniku navozuje atmosféru banky z období meziválečného českého funkcionalismu, kterou podtrhují například skříňky na cennosti místo barového displeje, burzovní tabule nad nimi nebo masivní trezorové dveře, v nichž je zabudována vitrína na destiláty, ale také salonek pojatý jako trezorová místnost,
popisuje. S tím, že tematické je tu i koktejlové menu, jež aktuálně obsahuje drinky pojmenované po bankovních lupičích.
Doplňuje, že v Brně se k nejvíc trendy místům řadí Bar, který neexistuje a Super Panda Circus. Každým dnem by měl být ale otevřen nový podnik, který vzbuzuje velká očekávání. Atelier Cocktail & Bistro je společným projektem šéfkuchaře Jakuba Zatloukala Škaroupky a barmana Milana Bukovského, což se odrazí i v jeho nabídce – koktejly tu budou párovat k pokrmům,
upozorňuje na úplnou novinku.
Psali jsme: Bar, který neexistuje, vznikal naruby. Dnes je špičkou svého oboru
Cesta na chuťový Himálaj
Hanka Čermáková říká, že podnik vždy vybírá s citem pro styl obchodních partnerů a podle dostupnosti. Například v nově otevřené restauraci Dole v Dejvicích vaří šéfkuchař, jež v Římě pracoval v týmu, který obdržel michelinskou hvězdu. Doporučuji tamní pomalu tažený hovězí vývar s pečenou zeleninou (vaří ho až dva dny) nebo paštiku s domácím chlebem,
radí. I když zdejší prostředí podle ní není nikterak načančané, což ale někdo naopak ocení, oběd tu označuje za něco, co je jako cesta na chuťový Himálaj.
Významná setkání pak směřuje na Prahu 1, do steakhousu George Prime Steak. Opravdu tu podle ní umí šest odstínů masově červené
– od blue po well done – a steak si tu lze dopředu zarezervovat.