Nebyl by odkaz na zdroj? Takhle bez kontextu není vůbec jasné, z čeho výzkum vychází. Ptali se lidí, co jim vadí v restauracích? Nebo je to statistika stížností, které lidi sami v restauracích uvádějí? Vybírali lidé z nějakých možností, nebo odpovídali volně?
Problem je, ze v CR se prilis nerozlisuje mezi restauraci kam se chodi na jidlo a pivnici/barem/vycepem kam se chodi pit a kourit.
Me take vadi bezohledna prasata co musi hulit ostatnim k jidlu. Rady typu "tak si chodte jinam, vy ..." jsou nesmyslne a pouze dokazuji hulvatstvi techto osob. Stejne tak vyzvy "Dekujeme ze zde v dobe podavani obeda nekourite" jsou spise vysmechem.
Tohle samozrejme nevyresi zadny zakon ktery neco plosne zakaze. Tohle musi mit lidi sami v sobe. Uz i Slovensko je v tomto vyrazne dal. Neznamena to, ze by tam platil naprosty zakaz koureni, pouze pro to musi byt vyhrazeny prostor. Ptal jsem se mistnich jak to je doopravdy a v tom je ten rozdil: I pred timto zakazem pry nebylo normalni, kdy behem obedu nekdo zacal ostatnim smrdet pod nos. Obvykle ho pry vyhodili z restaurace :-)
Nemám nic proti Slovensku, ale proč chodit tak daleko... I u nás je spousta hospod, kde v čase oběda ze stolu seberou popelníky. Dřív se ještě dávaly i cedulky na stůl...
Ale je taky pravda, že to jsou spíš starší "komunistické" a většinou mimopražské hospody.