Ceny poledních menu stále rostou. Víme, kolik si za ně restaurace průměrně účtují

25. 8. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Ceny potravin stále rostou. Stejně jako například náklady na elektřinu. Není divu, že to restaurace promítají také do cen za polední menu.

Server Podnikatel.cz udělal srovnání cen meníček, tedy poledních menu, ve vybraných restauracích největších českých měst s tím, že se zaměřil na jídlo s masem a bezmasý pokrm a využil data ze serveru Menicka.cz.

Co se dozvíte v článku
  1. Polední menu se v Praze blíží 170 korunám
  2. V Brně je nejdražší meníčko bez masa
  3. Ostravské ceny masových a bezmasých obědů se příliš neliší
  4. Kolik stojí polední menu v Plzni?
  5. Ani Liberec příliš nerozlišuje druh pokrmů
  6. Jaké jsou průměrné ceny poledních menu?
  7. V jakých podnicích jsou nejdražší meníčka?

Polední menu se v Praze blíží 170 korunám

Pražské restaurace nabízejí polední menu s masem i bez něj za od 139 do 169 korun. Průměr masitého a bezmasého pokrmu se tak liší o pouhou jednu korunu (155 a 154 Kč).

Restaurace Cena za hlavní jídlo s masem Cena za hlavní jídlo bez masa
Hotel U Staré paní 159 Kč 149 Kč
Krčma 140 Kč 145 Kč
Pivovar Národní 149 Kč 149 Kč
Potrefená Husa Hybernská 139 Kč 139 Kč
Restaurace Mincovna 169 Kč 169 Kč
Restaurace Tiskárna 169 Kč 169 Kč
Srdcovka Spálená 165 Kč 159 Kč
U Betlémské kaple 143 Kč 146 Kč
U Provaznice 169 Kč 165 Kč
U Zlatého slona 150 Kč 145 Kč

V Brně je nejdražší meníčko bez masa

Podnik Time Out nabízí kuřecí ražniči s čabajkou a americkými brambory nebo také hráškovou kaši s klobásou za 119 korun a smaženou nivu s brambory a tatarkou pak za 149 korun. Rozdíl tak činí 30 korun a tento pokrm je o 4 koruny dražší než nejdražší masité pokrmy v brněnských podnicích. Není to překvapivé, protože už dříve serveru Podnikatel.cz provozní Restaurace U Zlatého lva Kateřina Navrátilová potvrdila, že kdyby pokračovala ve zdražování, tak by se týkalo hlavně pokrmů z čerstvé zeleniny (tzn. saláty) a sýrových pokrmů. Ceny meníček jsou v Brně tedy od 109 do 145 korun (a 149 Kč v případě obědů bez masa).

Restaurace Cena za hlavní jídlo s masem Cena za hlavní jídlo bez masa
Restaurace Na Musilce 109 Kč 109 Kč
Jídelna Šindelář 120 Kč 115 Kč
Na Knoflíku 131 Kč 116 Kč
Pivnice Orion 129 Kč 119 Kč
Seven Food 139 Kč 125 Kč
Svitavská Rychta 128 Kč 128 Kč
Bistro 22 129 Kč 129 Kč
Šelepka 145 Kč 135 Kč
Gourmet Restaurant 145 Kč 139 Kč
Time Out 119 Kč 149 Kč

Ostravské ceny masových a bezmasých obědů se příliš neliší

Podobně jako v Praze je rozdíl mezi masovým a bezmasým poledním menu pouhá jedna koruna s tím, že nejlevnější jídlo s masem stojí 129 Kč a nejdražší 149 korun. U bezmasých jídel je nejdražší za 179 Kč. Jedná se o sýrové trio v podobě smaženého hermelínu, goudy a nivy s ranými brambory a tatarkou. Jak jsme psali, to, že ceny sýra jdou nahoru, pocítil také Petr Pavlů z Pedro´s Foodtruck, který popsal, že sýr šel nahoru skoro o 80 % a většina jejich základních surovin podražila mezi 30–60 %. U kukuřice se pak jednalo o celých 100 %.

Restaurace Cena za hlavní jídlo s masem Cena za hlavní jídlo bez masa
Heřmanická Beseda 135 Kč 135 Kč
Hospůdka U Machů 149 Kč 179 Kč
Hostinec U Formana 129 Kč 129 Kč
Ostravarna U Jubilejní 147 Kč 141 Kč
Radegastovna Aura 149 Kč 139 Kč
Radegastovna na náměstí 149 Kč 139 Kč
Restaurace AERO 139 Kč 139 Kč
Restaurace Pod Modřínem 139 Kč 139 Kč
Restaurace Stodola 145 Kč 139 Kč
Toni 135 Kč 135 Kč
Postačí na polévku stokoruna? Zjistili jsme, za kolik je restaurace nabízejí Přečtěte si také:

Postačí na polévku stokoruna? Zjistili jsme, za kolik je restaurace nabízejí

Kolik stojí polední menu v Plzni?

Průměrná cena poledního menu s masem je v Plzni 141 korun (ceny 119 až 159 Kč) a bez masa pak 138 Kč. Rozptyl je od 109 do 159 korun. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším podnikem tak činí 50 Kč.

Restaurace Cena za hlavní jídlo s masem Cena za hlavní jídlo bez masa
Angus Grill Restaurant Kajetánka 149 Kč 159 Kč
Jídelna U Junáka 119 Kč 119 Kč
Kavárna a bistro Chodský 159 Kč 149 Kč
Kozlovna Doubravka 149 Kč 129 Kč
Pivnice Sladovnická 129 Kč 109 Kč
Restaurace Prokopávka 130 Kč 139 Kč
Šach Mat 145 Kč 139 Kč
U Pramenů 155 Kč 156 Kč
Vinárna U Slunce 138 Kč 138 Kč
Žumbera 139 Kč 139 Kč

Ani Liberec příliš nerozlišuje druh pokrmů

V Liberci jsou průměrné ceny za meníčka podobné jako v Plzni. Konkrétně se jedná o 142 a 138 korun. Nejlevnějším podnikem je Ořechovka, kde si můžete dát oběd s masem i bez něj za 115 Kč, nejdráže je naopak ve Ztrátech a nálezech. Tam masitý i bezmasý pokrm vyjde na 159 korun.

Restaurace Cena za hlavní jídlo s masem Cena za hlavní jídlo bez masa
Ořechovka 115 Kč 115 Kč
U Poláků 135 Kč 125 Kč
Restaurace Ánanda 150 Kč 127 Kč
Kamenný Dům 135 Kč 135 Kč
Restaurace D 139 Kč 139 Kč
Park restaurant 154 Kč 140 Kč
Restaurace Milenium 140 Kč 145 Kč
Restaurace Slovanka 145 Kč 145 Kč
Steak House Liberec 149 Kč 149 Kč
Ztráty a nálezy 159 Kč 159 Kč

Jaké jsou průměrné ceny poledních menu?

Tabulka ukazuje, že v Ostravě, Plzni a Liberci jsou ceny za polední meníčka velmi podobné a pohybují se v obou případech kolem 140 korun. V Praze jsou průměrné ceny nejvyšší a v Brně naopak nejnižší a celková cena za meníčko s masem je 142 korun a bez masa pak 139 Kč.

Město Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec
Průměrná cena meníčka s masem 155 Kč 129 Kč 142 Kč 141 Kč 142 Kč
Průměrná cena meníčka bez masa 154 Kč 126 Kč 141 Kč 138 Kč 138 Kč

V minulém srovnání cen obědů, které Podnikatel.cz uskutečnil v září loňského roku, byla průměrná cena za hlavní jídlo (maso s přílohou) 128 korun. V rámci srovnání bezmasého oběda se jednalo o pouhou korunu méně, tedy o 12 Kč.

V jakých podnicích jsou nejdražší meníčka?

Nejvyšší ceny za polední menu s masem jsou v pražských restauracích – hned tři z nich (Restaurace Mincovna, Restaurace Tiskárna a U Provaznice) mají shodnou cenu ve výši 169 korun. Za 159 Kč si pak můžete dát oběd také v Plzni nebo Liberci a o deset korun méně zaplatíte v některých ostravských podnicích.

Restaurace Město Cena za hlavní jídlo s masem
Restaurace Mincovna Praha 169 Kč
Restaurace Tiskárna Praha 169 Kč
U Provaznice Praha 169 Kč
Srdcovka Spálená Praha 165 Kč
Hotel U Staré paní Praha 159 Kč
Kavárna a bistro Chodský Plzeň 159 Kč
Ztráty a nálezy Liberec 159 Kč
U Pramenů Plzeň 155 Kč
Park restaurant Liberec 154 Kč
U Zlatého slona Praha 150 Kč
Restaurace Ánanda Liberec 150 Kč
Pivovar Národní Praha 149 Kč
Hospůdka U Machů Ostrava 149 Kč
Radegastovna Aura Ostrava 149 Kč
Radegastovna na náměstí Ostrava 149 Kč

Jak již bylo zmíněno výše, v některých případech byla nejvyšší cena za bezmasý oběd vyšší než za ten s masem. Nejdražší je tedy sýrové trio v ostravské Hospůdce u Machů (179 Kč), následují pokrmy za 169 Kč v pražských restauracích a kolem 150 korun budete na bezmasý oběd potřebovat i v Plzni nebo Liberci a v brněnském Time Outu.

Restaurace Město Cena za hlavní jídlo bez masa
Hospůdka U Machů Ostrava 179 Kč
Restaurace Mincovna Praha 169 Kč
Restaurace Tiskárna Praha 169 Kč
U Provaznice Praha 165 Kč
Srdcovka Spálená Praha 159 Kč
Angus Grill Restaurant Kajetánka Plzeň 159 Kč
Ztráty a nálezy Liberec 159 Kč
U Pramenů Plzeň 156 Kč
Hotel U Staré paní Praha 149 Kč
Pivovar Národní Praha 149 Kč
Time Out Brno 149 Kč
Kavárna a bistro Chodský Plzeň 149 Kč
Steak House Liberec Liberec 149 Kč
U Betlémské kaple Praha 146 Kč
Krčma Praha 145 Kč

Autor článku

Jana je redaktorkou Podnikatel.cz a její hlavní specializací je marketing, zajímá se také o firemní finance. Pravidelně hledá a píše nové příběhy podnikatelů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).