Server Podnikatel.cz udělal srovnání cen meníček, tedy poledních menu, ve vybraných restauracích největších českých měst s tím, že se zaměřil na jídlo s masem a bezmasý pokrm a využil data ze serveru Menicka.cz.
Co se dozvíte v článku
Polední menu se v Praze blíží 170 korunám
Pražské restaurace nabízejí polední menu s masem i bez něj za od 139 do 169 korun. Průměr masitého a bezmasého pokrmu se tak liší o pouhou jednu korunu (155 a 154 Kč).
Restaurace | Cena za hlavní jídlo s masem | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Hotel U Staré paní | 159 Kč | 149 Kč |
Krčma | 140 Kč | 145 Kč |
Pivovar Národní | 149 Kč | 149 Kč |
Potrefená Husa Hybernská | 139 Kč | 139 Kč |
Restaurace Mincovna | 169 Kč | 169 Kč |
Restaurace Tiskárna | 169 Kč | 169 Kč |
Srdcovka Spálená | 165 Kč | 159 Kč |
U Betlémské kaple | 143 Kč | 146 Kč |
U Provaznice | 169 Kč | 165 Kč |
U Zlatého slona | 150 Kč | 145 Kč |
V Brně je nejdražší meníčko bez masa
Podnik Time Out nabízí kuřecí ražniči s čabajkou a americkými brambory nebo také hráškovou kaši s klobásou za 119 korun a smaženou nivu s brambory a tatarkou pak za 149 korun. Rozdíl tak činí 30 korun a tento pokrm je o 4 koruny dražší než nejdražší masité pokrmy v brněnských podnicích. Není to překvapivé, protože už dříve serveru Podnikatel.cz provozní Restaurace U Zlatého lva Kateřina Navrátilová potvrdila, že kdyby pokračovala ve zdražování, tak by se týkalo hlavně pokrmů z čerstvé zeleniny (tzn. saláty) a sýrových pokrmů. Ceny meníček jsou v Brně tedy od 109 do 145 korun (a 149 Kč v případě obědů bez masa).
Restaurace | Cena za hlavní jídlo s masem | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Restaurace Na Musilce | 109 Kč | 109 Kč |
Jídelna Šindelář | 120 Kč | 115 Kč |
Na Knoflíku | 131 Kč | 116 Kč |
Pivnice Orion | 129 Kč | 119 Kč |
Seven Food | 139 Kč | 125 Kč |
Svitavská Rychta | 128 Kč | 128 Kč |
Bistro 22 | 129 Kč | 129 Kč |
Šelepka | 145 Kč | 135 Kč |
Gourmet Restaurant | 145 Kč | 139 Kč |
Time Out | 119 Kč | 149 Kč |
Ostravské ceny masových a bezmasých obědů se příliš neliší
Podobně jako v Praze je rozdíl mezi masovým a bezmasým poledním menu pouhá jedna koruna s tím, že nejlevnější jídlo s masem stojí 129 Kč a nejdražší 149 korun. U bezmasých jídel je nejdražší za 179 Kč. Jedná se o sýrové trio v podobě smaženého hermelínu, goudy a nivy s ranými brambory a tatarkou. Jak jsme psali, to, že ceny sýra jdou nahoru, pocítil také Petr Pavlů z Pedro´s Foodtruck, který popsal, že sýr šel nahoru skoro o 80 % a většina jejich základních surovin podražila mezi 30–60 %. U kukuřice se pak jednalo o celých 100 %.
Restaurace | Cena za hlavní jídlo s masem | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Heřmanická Beseda | 135 Kč | 135 Kč |
Hospůdka U Machů | 149 Kč | 179 Kč |
Hostinec U Formana | 129 Kč | 129 Kč |
Ostravarna U Jubilejní | 147 Kč | 141 Kč |
Radegastovna Aura | 149 Kč | 139 Kč |
Radegastovna na náměstí | 149 Kč | 139 Kč |
Restaurace AERO | 139 Kč | 139 Kč |
Restaurace Pod Modřínem | 139 Kč | 139 Kč |
Restaurace Stodola | 145 Kč | 139 Kč |
Toni | 135 Kč | 135 Kč |
Kolik stojí polední menu v Plzni?
Průměrná cena poledního menu s masem je v Plzni 141 korun (ceny 119 až 159 Kč) a bez masa pak 138 Kč. Rozptyl je od 109 do 159 korun. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším podnikem tak činí 50 Kč.
Restaurace | Cena za hlavní jídlo s masem | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Angus Grill Restaurant Kajetánka | 149 Kč | 159 Kč |
Jídelna U Junáka | 119 Kč | 119 Kč |
Kavárna a bistro Chodský | 159 Kč | 149 Kč |
Kozlovna Doubravka | 149 Kč | 129 Kč |
Pivnice Sladovnická | 129 Kč | 109 Kč |
Restaurace Prokopávka | 130 Kč | 139 Kč |
Šach Mat | 145 Kč | 139 Kč |
U Pramenů | 155 Kč | 156 Kč |
Vinárna U Slunce | 138 Kč | 138 Kč |
Žumbera | 139 Kč | 139 Kč |
Ani Liberec příliš nerozlišuje druh pokrmů
V Liberci jsou průměrné ceny za meníčka podobné jako v Plzni. Konkrétně se jedná o 142 a 138 korun. Nejlevnějším podnikem je Ořechovka, kde si můžete dát oběd s masem i bez něj za 115 Kč, nejdráže je naopak ve Ztrátech a nálezech. Tam masitý i bezmasý pokrm vyjde na 159 korun.
Restaurace | Cena za hlavní jídlo s masem | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Ořechovka | 115 Kč | 115 Kč |
U Poláků | 135 Kč | 125 Kč |
Restaurace Ánanda | 150 Kč | 127 Kč |
Kamenný Dům | 135 Kč | 135 Kč |
Restaurace D | 139 Kč | 139 Kč |
Park restaurant | 154 Kč | 140 Kč |
Restaurace Milenium | 140 Kč | 145 Kč |
Restaurace Slovanka | 145 Kč | 145 Kč |
Steak House Liberec | 149 Kč | 149 Kč |
Ztráty a nálezy | 159 Kč | 159 Kč |
Jaké jsou průměrné ceny poledních menu?
Tabulka ukazuje, že v Ostravě, Plzni a Liberci jsou ceny za polední meníčka velmi podobné a pohybují se v obou případech kolem 140 korun. V Praze jsou průměrné ceny nejvyšší a v Brně naopak nejnižší a celková cena za meníčko s masem je 142 korun a bez masa pak 139 Kč.
Město | Praha | Brno | Ostrava | Plzeň | Liberec |
---|---|---|---|---|---|
Průměrná cena meníčka s masem | 155 Kč | 129 Kč | 142 Kč | 141 Kč | 142 Kč |
Průměrná cena meníčka bez masa | 154 Kč | 126 Kč | 141 Kč | 138 Kč | 138 Kč |
V minulém srovnání cen obědů, které Podnikatel.cz uskutečnil v září loňského roku, byla průměrná cena za hlavní jídlo (maso s přílohou) 128 korun. V rámci srovnání bezmasého oběda se jednalo o pouhou korunu méně, tedy o 12 Kč.
V jakých podnicích jsou nejdražší meníčka?
Nejvyšší ceny za polední menu s masem jsou v pražských restauracích – hned tři z nich (Restaurace Mincovna, Restaurace Tiskárna a U Provaznice) mají shodnou cenu ve výši 169 korun. Za 159 Kč si pak můžete dát oběd také v Plzni nebo Liberci a o deset korun méně zaplatíte v některých ostravských podnicích.
Restaurace | Město | Cena za hlavní jídlo s masem |
---|---|---|
Restaurace Mincovna | Praha | 169 Kč |
Restaurace Tiskárna | Praha | 169 Kč |
U Provaznice | Praha | 169 Kč |
Srdcovka Spálená | Praha | 165 Kč |
Hotel U Staré paní | Praha | 159 Kč |
Kavárna a bistro Chodský | Plzeň | 159 Kč |
Ztráty a nálezy | Liberec | 159 Kč |
U Pramenů | Plzeň | 155 Kč |
Park restaurant | Liberec | 154 Kč |
U Zlatého slona | Praha | 150 Kč |
Restaurace Ánanda | Liberec | 150 Kč |
Pivovar Národní | Praha | 149 Kč |
Hospůdka U Machů | Ostrava | 149 Kč |
Radegastovna Aura | Ostrava | 149 Kč |
Radegastovna na náměstí | Ostrava | 149 Kč |
Jak již bylo zmíněno výše, v některých případech byla nejvyšší cena za bezmasý oběd vyšší než za ten s masem. Nejdražší je tedy sýrové trio v ostravské Hospůdce u Machů (179 Kč), následují pokrmy za 169 Kč v pražských restauracích a kolem 150 korun budete na bezmasý oběd potřebovat i v Plzni nebo Liberci a v brněnském Time Outu.
Restaurace | Město | Cena za hlavní jídlo bez masa |
---|---|---|
Hospůdka U Machů | Ostrava | 179 Kč |
Restaurace Mincovna | Praha | 169 Kč |
Restaurace Tiskárna | Praha | 169 Kč |
U Provaznice | Praha | 165 Kč |
Srdcovka Spálená | Praha | 159 Kč |
Angus Grill Restaurant Kajetánka | Plzeň | 159 Kč |
Ztráty a nálezy | Liberec | 159 Kč |
U Pramenů | Plzeň | 156 Kč |
Hotel U Staré paní | Praha | 149 Kč |
Pivovar Národní | Praha | 149 Kč |
Time Out | Brno | 149 Kč |
Kavárna a bistro Chodský | Plzeň | 149 Kč |
Steak House Liberec | Liberec | 149 Kč |
U Betlémské kaple | Praha | 146 Kč |
Krčma | Praha | 145 Kč |