České pivovary loni poprvé vyrobily 20 milionů hektolitrů piva

29. 1. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

Tuzemským výrobcům piva se daří. Za loňský rok poprvé dosáhne domácí výroba piva hranice 20 milionů hektolitrů tohoto zlatavého moku. Což je zhruba o jedno procento více než v roce 2006. Očekává se růst českého exportu z 3,54 milionů na 3,7 milionů hektolitrů. Definitivní konečné výsledky za celý český trh 45 průmyslových pivovarů budou známy v únoru. Informace poskytl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zároveň uvedl, že z okolních zemí se nejvíce daří také ruskému a polskému trhu, stagnuje trh na Slovensku, Rakousku i Maďarsku, naopak již šestým rokem klesá v Německu (kromě roku 2006, kdy byl šampionát ve fotbale).

Přestože export roste pomaleji než v předchozích letech, stále zůstává hlavním tahounem zvyšování české produkce piva. V loňském roce vyvezli pivovarníci téměř 3,7 milionů hektolitrů, což je asi o 160 tisíc hektolitrů více než v roce 2005. Veselý letos očekává nárůst exportu maximálně o 150 tisíc hektolitrů, přičemž domácí prodej bude zřejmě stagnovat. Nejvíce piva se vyváží do zemí EU. Ovšem situace v pronikání na zahraniční trhy je nyní složitější a brání mu také posilující koruna. Nejvíce piva putuje z Česka do Německa (36 procent), na Slovensko (18 procent) a do Velké Británie. Na čtvrtém až šestém místě se drží USA, Švédsko a Rusko.

V České republice je v současnosti kolem 45 průmyslových pivovarů, přičemž více než 4/5 trhu ovládá sedm firem. V žebříčku je na prvním místě Prazdroj, který loni vyrobil téměř 11 milionů hektolitrů piva. Za ním následuje Staropramen, Budějovický Budvar a Královský pivovar Krušovice.

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).