Česko bez tvrdého alkoholu. Milionové ztráty i šance pro sběrače

19. 9. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 329515
Prohibice – slovo, které se momentálně v Česku skloňuje ze všech nejvíc. Jak dlouho bude trvat, nikdo neví, jisté však je, že na ni doplácejí skoro všichni.

V celém Česku platí od pátečního večera zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent včetně. Jeho vyhlášení jsem neviděl živě v televizi, jako většina lidí v této republice, ale zažil doslova na vlastním hrdle.

Páteční poledne bylo ve znamení kamarádovy svatby. Vše probíhalo naprosto standardně a v poklidu – obřad, oběd a následný přesun slavících svatebčanů do hospůdky za tradiční zábavou. K ní patří samozřejmě i únos nevěsty. K němu došlo asi kolem půl sedmé, za cíl byl vybrán nedaleký bar. Tam jsme si objednali pár panáků a čekali, až si ženich přijde pro svou neodolatelnou manželku. Ta nás po chvíli pozvala na druhou rundu. Tu jsme však už nedostali. Obsluha baru nám sdělila, že byl vyhlášen zákaz prodeje tvrdého alkoholu.

Někteří si mysleli, že už špatně slyší, další, včetně ostatních hostů, to považovali za špatný vtip a někteří se dokonce smiřovali s myšlenkou, že nás ženich převezl a dokázal se nějakým pro nás záhadným způsobem „spojit“ s barmankou a přesvědčit ji, aby nám už nenalévala a jeho peněženka neutrpěla ještě větší průvan, než to na vydařených svatbách bývá obvyklé. Jenže ona to byla jen pravda čistá jako kvalitní vodka, které jsme se už nedočkali.

Čtěte také: Prohibice podnikatele poškodí, vyplývá z bleskového průzkumu Podnikatel.cz

Konec alkoholu v Česku. Proč a na jak dlouho?

Ministr zdravotnictví opravdu od páteční 19. hodiny zavedl do odvolání zákaz prodeje alkoholu s obsahem od 20 procent výše ve všech obchodech, restauracích, barech, hospodách i hernách. Leoš Heger se tak rozhodl kvůli úmrtím lidí, kteří požili otrávený alkohol. Jedovatý metanol připravil zatím o život už přes dvacet lidí, desítky dalších jsou s otravou v nemocnici. Zákaz má platit až do odvolání, zatím se odhaduje, že může trvat i několik týdnů. Mluví se o nevídaném opatření, ale je třeba připomenout, že prohibice, ať už úplná, nebo částečná, není na našem území úplnou novinkou.

Prohibice v minulosti

Prodej tvrdého alkoholu a vína v československé a české historii byl zakázán za komunismu při každých volbách. Platil také během parlamentních voleb v roce 1992, kdy se smělo prodávat jen deseti a méně stupňové pivo. A třeba hlavní město Praha vyhlásilo prohibici i o komunálních volbách o dva roky později.

Kdo všechno bude tratit?

Každý den proteče Českem zhruba 160 tisíc litrů tvrdého alkoholu, pro představu jde asi o 4 miliony panáků. Češi, kteří průměrně ročně vypijí 12,1 litru na osobu, za ně denně utratí asi 50 milionů korun. A kdo o kolik přijde?

Opatření ministra zdravotnictví bude mít obrovský dopad na celou ekonomiku. Velké obchodní řetězce varují, že jejich tržby budou o desítky milionů nižší. To likérky počítají ztráty dokonce ve stovkách milionů korun. Spousta z nich má vlastníky v zahraničí a čím déle bude prohibice trvat, tím je i reálnější hrozba, že budou Českou republiku žalovat o poškození investice. Stát se ale nebojí. To opatření není diskriminační vůči žádné zemi. Jde o opatření, které existuje v platné právní úpravě, uklidňoval situaci v pondělí v České televizi náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Malí výrobci se bojí i toho, co nastane, až zákaz skončí. Může se totiž stát, že odběratelé budou více důvěřovat výrobkům zahraničních firem, které jsou k dostání ve velkých obchodech a od malých výrobců se odkloní. Ve skladech je teď zhruba 20 milionů lahví alkoholu.

Čtěte také: Výrobci lihovin: Za rozmachem pančovaného alkoholu stojí i vysoké daně

Ztráty restaurací se denně pohybují kolem 200 milionů korun a čím déle bude situace trvat, tím více se budou ztráty navyšovat. Restaurace, které jsou vyhlášené především jídlem, tolik na prohibici netratí. Jejich ztráty jsou minimální. Hůře jsou na tom obyčejné hospody, kde sem tam nějaký panák padne, ale nejvíce zákaz pociťují podniky, kde alkohol tak nějak patří k zábavě. Mám tím na mysli především vyhlášené bary, neb tvrdý alkohol je součástí většiny známých a oblíbených míchaných drinků. Trpí však i majitelé a pořadatelé diskoték, někteří z nich se dokonce rozhodli za stávající situace akce odložit.

Na prohibici ale tratí i stát. Denně se totiž z lihu vybere jen na spotřební dani přes 18 milionů korun. Celkovou ztrátu tvoří ušlá spotřební daň, ale i daň z přidané hodnoty. Celkem může jít o 25 až 30 milionů denně. Například z litru vodky se čtyřicetiprocentním obsahem alkoholu, která se prodává za 200 korun, stát vybere na spotřební dani 114 korun a dalších 33 na DPH.

skoleni_8_1

Čtěte také: Šokující nález: Barely s vysokým koncentrátem metanolu a neznámé chemikálie

Šance napít se je v pálení

Češi mají alkohol rádi a i v době současné prohibice jim svítí světélko na konci „střízlivého“ tunelu. Rozhodně nechci dávat někomu návod, jak se dostat k alkoholu, a už vůbec ne se zmiňovat o černém trhu, o jehož možnosti rozšíření se spekuluje. Přesto šance dát si kvalitní víceprocentní alkohol existuje. Zákaz se totiž nevztahuje na palírny, které tak zřejmě v těchto dnech zažijí větší nápor, než tomu bývá obvykle. S ovocem tam totiž můžete v klidu vyrazit. Když si přinesete vlastní kvas a odnesete vlastní destilát, nejde podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce o prodej či nabízení alkoholu ani z právnického hlediska. Až když jsem si přečetl tuhle informaci, pochopil jsem, proč jsem o víkendu potkával u silnic tolik sběračů jablek a jiného volně rostoucího ovoce, kterého si v předchozích letech takřka nikdo nevšímal.

Autor článku

Autor je komentátorem a redaktorem serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).