Čeští výrobci nepokrývají zvyšující se poptávku po biopotravinách. Výsledkem je to, že se skoro dvě třetiny biopotravin do Česka dovážejí.
Agentura Greenmarketing zjistila, že 62 % produktů bylo z dovozu, nejčastěji z Německa a Rakouska, ale výjimkou nebyla ani jablka z Nového Zélandu nebo cibule z Argentiny, píše server iHNed.cz. Dovoz zahraničních biopotravin roste, i když by Česko bylo schopné být v bioprodukci do značné míry soběstačné. Troufáme si odhadovat, že kromě potravin vyrobených ze surovin, jejichž produkce není, vzhledem ke klimatickým podmínkám možná, by bylo možné v ČR vyrábět v biokvalitě téměř cokoliv,
je přesvědčena Kateřina Čapounová ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. Domácí potraviny by navíc byly ekologičtější a výrazně levnější. Čeští výrobci biopotravin je ale raději za vyšší ceny prodávají do zahraničí. Cestu ke spotřebiteli mohou zkomplikovat samotné obchodní řetězce, například tím, že trvají na centrálním zásobování svých prodejen.
Podle agentury Greenmarketing dosáhl v roce 2006 maloobchodní obrat v biopotravinách 760 milionů Kč a oproti roku 2005 vzrostl o 49 procent.