Chce prodávat potraviny v pronajatých prostorách. Jaká povolení potřebuje?

8. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Pronajala si prostory, ve kterých chce prodávat potraviny. Jaká povolení pro to potřebuje a jak je to s kolaudací pronajatých prostor?

Dotaz z poradny pro začínající podnikatele

Pronajala jsem si nebytový prostor, kde chci otevřít prodejnu balených potravin. Poslala jsem žádost na hygienickou stanici, kde nyní mají 30 dní na vyjádření. Potom jsem si nechala zapsat provozovnu na živnostenském odboru a ještě vím, že se musím nahlásit na Státní potravinářskou zemědělskou inspekci a Státní veterinární správu. Je nutné nějak provozovnu konzultovat se stavebním odborem, pokud jsem nic nestavěla, nic neupravovala? Před tím tam byla také provozovna ale ne potravin, ale optika.

 

Potřebujete radu od odborníka? Využijte našich odborných poraden.

V prostorách je možné provozovat pouze takovou činnost, pro kterou byla provozovna stavebním úřadem schválena (zkolaudována). Pokud takové podmínce nevyhovuje, je nutné změnit způsob užívání na jiný (rekolaudace). Aktuální povolený způsob užívání bude zaznamenán v archivu příslušného stavebního úřadu, doporučuji proto možnost povoleného využití nebo jeho změny konzultovat zde přímo. Zejména u potravinářských podniků mohou být podmínky nutné pro užívání různé než pro jiný (nepotravinářský) druh maloobchodního prodeje.

Čtěte také: Pojízdné provozovny jsou in. Jděte do nich, ale dejte pozor na hygienu

Pro provoz potravinářského podniku, pod který prodej potravin spadá, jinak Ministerstvo zemědělství vydalo soubor doporučení, které musí takový podnik splnit. Uvedenou příručku ke stažení naleznete na tomto odkazu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).