Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je například nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. Další povinnosti se pak týkají samotného postupu výroby a složení přesnídávky.
Dotaz z poradny
S přítelkyní bychom chtěli začít vyrábět domácí přesnídávky pro děti. Jaké jsou právní předpisy pro takovou výrobu? Co vše je třeba splnit? Jsou nutné speciální prostory na výrobu?
Odpověď Petra Čížka, manažera projektu ZaložFirmu.cz
Pro uvedený obor podnikání se vyžaduje živnostenské oprávnění pro činnost „Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků“. Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Ohlášení živnosti podléhá správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč. Živnostenské oprávnění vám vyřídí na kterémkoliv živnostenském úřadě nebo online zde.§
Z hlediska hygieny prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem. Pokud prostory pro tento účel schváleny nejsou, je nutné provést jejich rekolaudaci. O rekolaudaci se žádá na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané zde. Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.
Samotná výroba nepodléhá schvalovacímu procesu ze strany státní správy, máte však povinnost dodržovat veškeré právní předpisy týkající se výroby potravin. Mezi nejdůležitější obecné předpisy patří:
- nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin (jedná se o předpis EU, který je přímo závazný i na území ČR);
- zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a jejich prováděcími předpisy; a
- vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (stanoví, jakým způsobem musíte výrobky označovat při uvádění na trh); a
- vyhláška č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin (stanoví, jakým způsobem musíte označovat výrobky z hlediska jejich výživové hodnoty).
Výrobu dětských přesnídávek pak upravuje i speciálně vyhláška č. 54/2004 Sb., která stanoví mimo jiné další pravidla pro označování výrobků a požadavky na jeho složení.
Ministerstvo zemědělství zpracovalo v této souvislosti určitý souhrn pravidel, kterým by se měli výrobci jednotlivých typů potravin řídit. Informace naleznete zde.