Statistiky v USA uvádí, že do jednoho roku od založení firmy, která není v síti, jich přestane existovat 40 %, do pěti let 80 %. Pro porovnání ročně ukončí svou činnost 5 % franšíz a méně než 25 % do 5 let (potvrzuje studie amerického ministerstva obchodu z let 1971 až 1987).
Proc uvadite uplne zcestne informace... 1971 az 1987 takze naprosto MIMO... to co v te dobe platilo je dnes uz tak hluboka historie ze to nema s aktualni realitou nic spolecneho...
Kdyby jste v clanku napsali "Statistiky z roku 1971-1987 v USA...." a nasledovalo by "Ale statistiky z roku 2005-2013 v Evrope rikaji..."
Franchisový trh v USA se formuje přibližně od roku 1860 a má tedy za sebou, na rozdíl od Evropy, o 100 let delší historii. Uvedený příklad má pouze dokreslovat smysluplnost franchisového podnikání na konkrétní studii. V Evropě, bohužel, žádná podobná studie není k dispozici nebo jsem ji nenašel. Navíc počet franchis, a celkově podnikajících firem v USA, je nesrovnatelně větší než počet firem v Evropě - tím je studie cenná. Chápu ale, že aktuálnější příklad z Evropy by byl lepší. Nicméně jsem přesvědčen, že výsledky by byly velmi podobné, možná ještě lepší, ku prospěchu franchisovému podnikání.
Pán ráčí žertovat? Tomu se říká obhajovat neobhajitelné.
Ano, ta data jsou stará desítky let, ale:
- to nevadí, protože jsou z jiného trhu.
- to nevadí, ten trh má jinou historii.
- to nevadí, ten trh má jiné podmínky, hlavně zcela jiný podíl.
- byl jsem líný dohledat novější čísla z USA, kde je jich dost, tudíž po mě nechtějte hledat cokoli z Evropy, kde těch čísel asi bude méně.
- Nicméně jsem přesvědčen, že protože jsou podmínky velmi odlišné, tak výsledky by byly v Evropě po desítkách let velmi podobné, možná ještě lepší, ku prospěchu franchisovému podnikání.