Potřebujete poradit od odborníka? K dispozici jsou odborné poradny, kde vám vybraní odborníci odpoví rychle a kvalitně. Další informace v Podmínkách užívání.
Vybraný dotaz z poradny Založení firmy
Chtěla bych dělat cukrářku, jak na to?
Pro výkon činnosti cukrářky potřebujete živnostenské oprávnění v oboru „Pekařství, cukrářství“. Jedná se o živnost řemeslnou, pro kterou je vyžadováno prokázání odborné kvalifikace, kterou může být:
Nemáte odbornou způsobilost? Využijte služeb odpovědného zástupce.
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
V případě, že touto kvalifikací nedisponujete sama, je možné ustanovit tzv. odpovědnou osobu, která kvalifikace splňuje a která je odpovědná za provoz živnosti. Tato odpovědná osoba musí být k Vaší firmě ve smluvním vztahu (např. zaměstnanec, spolupracovník na mandátní smlouvu apod.).
Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána, je nezbytné schválení těchto prostor pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci je nutné zažádat na příslušném stavebním úřadě. Pro účely stavebního řízení je nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat předepsané náležitosti.
Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.
Před zahájením vlastní výroby je třeba dále provést oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři.
Odpověď zpracoval Petr Čížek, manažer projektu ZaložFirmu.cz