Zaměstnavatelé budou moci vedle závodního stravování a stravenek poskytovat daňové zvýhodnění stravování přímo ve formě peněžních prostředků.
Psali jsme dříve: Místo stravenek peníze. Ministerstvo chystá alternativu pro zaměstnavatele
Mělo by tak údajně dojít ke snížení administrativy. Firmy mají ale obavy, aby to nemělo opačný efekt. Obavy jsou například z toho, že budou muset prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávají, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.
Dalším cílem zavedení stravenkového paušálu je odstranění nákladů na poplatky a provize, které se se stravenkami pojí. To se však nelíbí stravenkovým firmám, které tak logicky přichází o zdroj příjmů. Přečtěte si také komentář redaktora serveru Podnikatel.cz Daniela Morávka: Peníze místo stravenek? Žádný kolaps, ale zlepšení pro (skoro) všechny
Jakmile se zpráva o možnosti vyplácet zaměstnancům peníze místo stravenek objevila, uskutečnila Hospodářská komora bleskový průzkum mezi firmami s cílem zjistit, jak na možnost změny zaměstnaneckého benefitu nahlíží. Sedm firem z deseti bylo pro. Podrobněji v článku Změnu stravenkového systému si žádá většina firem
Aktuálně se Hospodářská komora ČR zaměřila také na příjemce stravenek. Obchodníci nebo restaurace si od této novinky slibují také to, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení,
upřesňuje Tomáš Vrbík z Hospodářské komory ČR .
Chtějí změnu restaurace a hospody?
Provozovatelé hospod a restaurací nyní platí provize běžně ve výši 5 až 7 % stravenkářským společnostem. Stravenkový paušál by měl do budoucna stravovacím zařízením od těchto nákladů ulevit. Podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací téměř třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá. Navíc až 70 % z těch, kteří stravenky přijímají, bylo v průzkumu Asociace hotelů a restaurací toho názoru, že by zavedení „peněžní alternativy“ stravenek úbytek hostů neznamenalo. Ve skutečnosti představují tržby za papírové stravenky jen 15 % celkových tržeb restaurací.
Čtěte také: Proč se restauracím (ne)vyplácí přijímat stravenky?
Stravenky přináší nemalou časovou, finanční, ale také administrativní zátěž pro provozovatele restaurací. Zaměstnanecké paušály na stravu by byly i z tohoto pohledu přínosem,
uvedl Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.
Návrh na stravenkový paušál prošel vnitřním připomínkovým řízením a v nejbližší době ho čeká mezirezortní připomínkové řízení. Jeho účinnost je navržena od 1. ledna 2021.