Téměř 20 let pracuji v pohostinství a vystřídal jsem 5 podniků. Za celou tu dobu jsem v žádné pracovní smlouvě neměl víc než minimální mzdu. Stěžujete si že nemáte lidi? Ruku na srdce kolik mají napsané ve smlouvách vaší zaměstnanci? Tak si oblečte zástěry a běžte kmitat. čau
"Analýza AMSP ČR však odhalila další bariéry, které malým restauracím a hospodám brzdí růst. Po velkém problému spojeném s nedostatkem personálu následuje administrativní zatížení a vysoké DPH."
Tak to opravdu nechápu. Restaurace jsou v nižší sazbě DPH, a tu zvýšil z 5% na 15% nějaký Kalousek - a s tím jsou podnikatelé "jedna ruka". (Stejně tak zavedl ručení za odvod DPH...) Přičemž dávno předtím snížila fuj fuj, podnikatelův třídní nepřítel - levice DPH z pravicových 9% na levicových 5%.
To mi hlava nebere, čím ti "podnikatelé" uvažují.
Číšník jen krade,okrádá všechny.....................! A tady máte výsledek. NIKDO TO NECHCE DĚLAT. Co takové povolání pingla obnáší. V prvé řadě PC system a EET. Tedy nehnete se s místa.Všichni všechno kontrolují ale tak aby Vás pingla okradli. Tedy začnete nosit peníze s domu do práce. Pracujete 24 denně,nejlépe pátky,soboty do rána.Výsledek nic Vám nezůstane.Jídlo pití si musíte platit ,a ještě boty, kalhoty,košile...kde jaký blb si na Vás stěžuje. Mzda je po odečtení nákladů ,a po vystrčení před hospodu nad ránem (není přespání) závratná. Ráno ulepen,špinav,nevyspaný...začínáte znovu. Na vaší pokladně hral Mocarta šéf do rána ,aby jste ho neokradl. A co kuchař? Tak ten je na tom stejně- s prdu vařit.Hlavně ovládat HCCP podle EU. Co vylejete po dvou hodinách do kanálu - to zaplatíte.Kolektiv skoro vždy s fetek a huličů trav.Horko,hoňka na zastaralém nádobí...vše strašně zmaražené.Přepálené tuky ničí žlučník....za měsíc tak raplovna. Směny 18 hodin. Pingl dostane mzdu pokud ji dostane tak sotva 9000Kč.! A kuchař po odečtení jídel co ochutnal !"!! sotva 15000Kč. Jo a hlavně většinnou nic. Přitom musí mrskat jazyky - anglicky,Německy,muslimsky,vietnamsky.Ani se nedivím že jsou asociace kuchařů a číšníků spokojeny - ony si za odbory stěžovat nikdy nebudou.
Znám multimilionáře ,kteří mají dojem ,že hospodě právě oni rozumí Kupují hotel 13 letým dětem ,aby si mohli hrát na šéfy. Pak jsou celí podělaní strachem s O2 Pražáků. Vyžírek prvního stupně. Hotel postavený na brigádních - provoznímu platí 6 hodin denně. Ale musí tam být hodin 24.= minimální mzda. Hned Vám pořídí Ukrajince dva každého za 30 000 Kč/m aby Vás hlídali. Provozní záležitosti jako septik ,elektrické topení 3. hosty idioty -včelaře- co doma ani netopí. Chodí dělat dusno a ještě chtějí !!!Slevu na konzumaci.Pomlouvají tak ty si pan majitel hýčká,. Naprosto normální s system PC skladů,HCCP,EET .........nejlepší je ještě platit Hygieně ,nebo OSA za TV. a radio.Asi milion ochranářů .... navrhuji takové podniky - pojistit a zapálit.Proto,že tržba od včelaře sotva 31 Kč za den ten honosný hotel neuživí.Topení je ja 500 Kč/h a světlo za 700 Kč. + OSA TV za 15000Kč. To nemluvím o mzdě a neskutečně zlých lidech -v okolí. A cikánské kolonii.
Tak tohle jde celkem dobre poresit aspon u pivnic pouzivitm samovycepu. A i obecne zabira objednavani/noseni piva i v klasickych hospodach alespon 50% casu personalu, kdyz jsou na platze (nepocitam mimo nej, napr. kdyz hodinu delaj kasu, apod.).
Je tam samozrejme prvotni investice, ale ta ani nemusi byt prilis technologicky sofistikovana - staci nekde stipnout par prutokomeru sousedum ze stoupacek a polozit vedle singl pipy pro stul trebas abakus. :-)) Ale chce to pak nejake misto na tank.