V tehle zemi to nema sanci.
Zase se to tu ale vede do krajnosti. Do restaurace se chodi lide najist a k tomu jim kouri jen ceske prase. Staci naridit, aby pod nazvem "restaurace" mohl byt jen nekuracky podnik, protoze jinak to neni restaurace, ale zahuleny pajzl. Takze "Restaurace U ..." bude "Zahuleny pajzl U...", zakaznik pak nebude alespon klaman. A nekteri prijdou na to, ze do skutecne restaurace jim po case zacne chodit vice lidi, co nebude jen lemtat pivo a kourit vlastni cigarety.
Nekuracke podniky funguji bezne v zahranici i na te vesnici, ale to nema cenu tady vysvetlovat, protoze "to prece nejde" :-)
Projde-neprojde... nevidím moc důvody, proč to plošně zakazovat !!
Je to šíleně pokrytecké... ze stejného principu můžete zakázat pít alkohol, jezdit autem... to všechno zabíjí!!
Všichni vědí, jak škodlivé jsou chemické náhražky a přísady ve formě "Eček" - ale ticho po pěšině - tady nikdo nepíše, jak to ničí zdraví, způsobuje nemoci a úmrtí - krom toho, že to i jinak chutná... :-(
Už dnes jsou nekuřácké hospody (uvnitř objektu) i na vesnicích, kouřit mohou lidi venku u stolů; mám jednu takovou naproti a myslím, že na nedostatek zákazníků si určitě nemohou stěžovat. Ale zakazovat kouření plošně ??!!
Jinak JSEM NEKUŘÁK, aby bylo jasno, a vadí mi kouření u jídla - ale takovéto zákazy ve jménu "pokroku" a zdraví (pokrytectví až hrůza!!) se mi prostě příčí a jsem PROTI NIM !!!!!
No neprojde, u nás ne. Protože daně...... Ale srovnání s alkoholem a autem, čím to škodí okolním přísedícím? Kuřáci jsou slaboduchá prasata, nic jiné. Namlouvat si, že to chutná nebo dokonce bez toho nemůže někdo existovat :) A protože je většina těchto tupců bezohledná k okolí a nekuřákům.
Říkám to už delší dobu... pokud je podnik primárně určen ke konzumaci cigaret, ať nese název "kuřárna" nebo "kuřácký klub". Nikoho zajisté nenapadne jít na oběd do kuřáckého klubu, a pokud ano, může za to lát jen sám sobě.
O hosty tedy venkoncem vzato nejde. Problém nastává jinde: jak k tomu přijdou zaměstnanci těch podniků? Ne každý pingl a ne každá servírka kouří, a i kdyby snad přece, neznamená to nutně, že jim musí být příjemný cizí cigaretový kouř. Zaměstnanec má právo na zdravotně nezávadné pracoviště - nebo na odpovidající příplatek za práci ve zdraví škodlivém prostředí.
Zajimave jak uz slovne pohrdate praci cisnika, kdyz ho nazivate pinglem. O tom jestli bude podnik ne - kuracky, by mel rozhodnout jen a jen majitel. Zamestnanci musi vedet pri nastupu, ze se v podniku kouri. Pokud toto projde, zakazme prosim sladke limonady, alkohol, auta a kdovi co jeste at nikdo zbytecne neumre!
Limoda zabiji jen konzumenta, alkohol taky, a kdyz to nekdo prezene a zabije nekoho pod vlivem, pujde sedet, to samy u aut, bez kterych se v dnesni dobe jen tak neobejdeme (narozdil od cigaret).. Ale kdyz nekdo nekoho zabije pasivnim kourenim, zadnej postih za to neni..
Kdyz se chce nekdo temahle srackama zabijet, tak prosim, ale at to dela jen sobe..
Kuraci a nekteri radoby nekuraci (prodejci tabaku;) budou samozrejme tenhle hnus obhajovat i kdyby nevim co, ale fakt, ze to je zavislost, na tom nikdo nezmeni. Koureni neni o svobodne volbe, vetsina kuraku zacne jako nezletili a ve vetsine pripadu pod tlakem socialniho zacleneni, no a kdyz uz je na tom jednou zavislej, tak se to tezko odvyka, ze..
PS: Nikde, kde zavedli zakazy koureni, zadny restaurace nezkrachovaly, takze jen kecy v kleci..
Ono by totiz stacilo nebyt hulvatem. V prostredi kde je stale (skutecne) nekurackych restauraci minimum cloveku dojde, ze kdyz se jde nekdo najist (to plati predevsim u obedu) tak asi nestoji o to smrdet jak popelnik. Kdyz uz se tam tedy nachazeji kuraci kteri si "musi" zapalit, at pouzivaji aspon elektronicke cigarety ktere ostatnim nesmrdi.
Me je uplne jedno jestli jsou jeste vice skodlive nez klasicke cigarety, to je jejich vec, ale nemusi tim smradem ktereho se da zbavit jen tak, ze se clovek vypere od hlavy az k pate obtezovat ostatni. Totiz jidlo ma i chut a vuni.
Na druhe strane nechapu proc by bar/herna/nalevna/pajzl kde se nepripravuji tepla jidla mel byt direktivne nekuracky. Naopak, to je presne to misto kde se maji rochnit ve smradu.
Jina vec jsou napriklad koncerty. Jiste, nemusim tam chodit, ale bez smradu je to opravdu lepsi. To ma nastesti snadne reseni, jezdit na ne jen do zahranici. V Nemecku uz je to mnoho let bez smradu (ne jen sal, ale vsechny prostory klubu vcetne baru), casto i levnejsi nez tady, a presto je tam plno.
To je ale stupidita nejvyššího kalibru říkat "nikde kde se zakázalo kouření restaurace nezkrachovaly" byl jsem v dlouhodobě v IRsku v době kdy zavedli plošný zákaz a na tom malém městečku kde jsem byl byly 2 restaurace a 9 barů. Restaurace krachly obě, z barů zůstaly 3 a to jen ty, které měly zadní dvorek, který vybavily střechou, teplomety a jedu stěnu měli jako plot. Tam to tedy povolené bylo. Než to takhle vybavili, pilo se defakto venku před barem, dokonce i Garda to tolerovala (ač se v Irsku na chodníku pít nesmí) takže do té hospody stejně nikdo nevlezl když viděl venku bandu ožralých hromotluků.
Ty kecy co tu slyšíte v médiích jsou tak zkreslené, že tomu snad nemůže nikdo normální věřit (to jak že se jim to suprově podařilo) :-)
Taky doufám, že neprojde. Chápu a souhlasím s tím, že by se mělo omezit kouření v restauracích kam si jdete s dětmi na meníčko, ale diskotéky a hospody jsou něco jiného. Tam se s tím počítá, snad jen blázen by šel do hospody a očekával, že si tam nikdo nebude chtít zapálit. Navíc v dnešních dnech již není problém najít hospody s nekuřáckým salónkem pro ty kdo opravdu nesnesou cigaretový kouř