Hlavní navigace

Chystáte se do zahraničí? Víme, kolik stojí výběr z bankomatu a na co si dát pozor

2. 7. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Podnikatel.cz s využitím DALL-E, podle licence: Rights Managed
Vybrat si hotovost až v zahraničí v místních bankomatech by neměl být problém. Jen je třeba dát si pozor na případné poplatky.

Podle bank je v zahraničí výběr místní měny z bankomatů i placení kartou doporučený postup. Doporučují však mít s sebou nějakou částku v hotovosti v místní měně.

Kolik stojí výběry z podnikatelských účtů?

Jak je patrné z tabulky se srovnáním cen za výběry z bankomatů v zahraničí, přibývá bank, kde je za tuto službu nulový poplatek. Nejvíce si připlatí klienti České spořitelny vybírající v zahraničí v jiné měně než v eurech. 

Ceny za výběr z bankomatu v zahraničí z podnikatelských účtů
Banka Název účtu Cena za výběr z bankomatu v zahraničí Poznámka
Air bank Podnikatelský účet 35 Kč/100 Kč EU/mimo EU
Banka CREDITAS Firemní účet 0 Kč
Česká spořitelna Podnikatelský účet Živnostník 0 Kč/50 Kč/125 Kč bankomaty skupiny Erste/výběr v eurech/výběr v jiné měně
ČSOB ČSOB Podnikatelský účet 5 Kč/50 Kč/100 Kč Výběr hotovosti z bankomatu ČSOB v SR a skupině KBC* / výběr v eurech**/ výběr v zahraničí
a ve skupině KBC 2)
Fio banka Fio podnikatelský účet 0 Kč / 25 Kč s kartou Visa/s kartou Mastercard
Komerční banka Běžný účet pro živnostníky 39 Kč/99 Kč vybrané evropské státy/ostatní státy
mBank mKonto Business 0 Kč/29 Kč výběr 1 500 Kč a více/výběr pod 1500 Kč
MONETA Money Bank Podnikatelský účet 59 Kč
Raiffeisenbank Chytrý účet pro podnikatele 0 Kč
UniCredit Bank Business Start 0 Kč

* Týká se výběrů z bankomatů ČSOB (ČR a SR), KBC Brussels (Belgie), CBC (Belgie), K&H (Maďarsko), UBB (Bulharsko)
** V zemích EU/EHP a ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánu

Ceny za výběr z osobních účtů

Poplatky za výběr z vybraných běžných účtů tuzemských bank jsou velmi podobné jako u podnikatelských účtů. Pohybují se od 0 do 125 korun.

Ceny za výběr z bankomatu v zahraničí z osobních účtů
Banka Název účtu Cena za výběr z bankomatu v zahraničí Poznámka
Air bank Běžný účet 35 Kč/100 Kč EU/mimo EU
Banka CREDITAS Běžný účet 0 Kč
Česká spořitelna Účet Standard 5 Kč/40 Kč/125 Kč bankomaty skupiny Erste/výběr v eurech/výběr v jiné měně
ČSOB Plus konto 5 Kč/40 Kč/100 Kč Výběr hotovosti z bankomatu ČSOB v SR a skupině KBC* / výběr v eurech**/ výběr v zahraničí
a ve skupině KBC 2)
Fio banka Fio osobní účet 0 Kč / 25 Kč s kartou Visa/s kartou Mastercard
Komerční banka Můj čet 39 Kč/99 Kč vybrané evropské státy/ostatní státy
mBank mKonto 0 Kč/29 Kč výběr 1 500 Kč a více/výběr pod 1500 Kč
MONETA Money Bank Běžný účet Tom Plus 0 Kč
Raiffeisenbank Chytrý účet 0 Kč
UniCredit Bank OPEN 0 Kč

* Týká se výběrů z bankomatů ČSOB (ČR a SR), KBC Brussels (Belgie), CBC (Belgie), K&H (Maďarsko), UBB (Bulharsko)
** V zemích EU/EHP a ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánu

Zkontrolujte si kurzy

Jak podotýkají odborníci z Banky CREDITAS, směnný kurz hraje roli jak při výměně hotovosti, tak při výběru z bankomatu v zahraničí. Zvlášť u méně obvyklých měn může být rozdíl opravdu značný. Orientaci v tom, v jakém kurzu vaše banka výměnu provede, vám dá informace v kurzovním lístku, o kolik se kurzy liší od Evropské centrální banky. U některých českých bank se blíží i šesti procentům, což už je znát, vysvětluje Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace Banky CREDITAS. Česká bankovní asociace k tomu doplňuje, ať lidé ke směně využijí služeb bank nebo ověřených směnáren, což platí i pro směnu peněz v zahraničí. Rozhodně není dobrý nápad měnit peníze v pochybných směnárnách nebo na ulici, jakkoli se může zdát, že nabízený směnný kurz je velmi výhodný, zdůrazňují.

Pozor na DCC

Při platbě kartou vám může bankomat nebo také platební terminál nabídnout místo platby v místní měně (například eurech) možnost platit v českých korunách. Na první pohled se to zdá praktické, ale může se to prodražit. Jak jsme psali, jedná se o takzvanou dynamickou měnovou konverzi (DCC). Měnová konverze DCC mívá nevýhodný kurz a může vás stát i další poplatky u obchodníka. Ve výsledku se může takový nákup prodražit až o pětinu, popsala dříve Irena Jandíková, ředitelka retailového bankovnictví v Max bance. Česká bankovní asociace v souvislosti s dynamickou měnovou konverzí podotkla, že v rámci Evropské unie jsou provozovatelé bankomatů a platebních terminálů povinni informovat klienta před provedením platby o příslušném kurzu a poplatcích spojených s transakcí. Tato pravidla však neplatí mimo Evropskou unii.

Chystáte se do zahraničí? Před cestou si můžete zablokovat DCC platby na kartě Přečtěte si také:

Chystáte se do zahraničí? Před cestou si můžete zablokovat DCC platby na kartě

Opatrnost je namístě i u bankomatu

Tomáš Hládek, odborník České bankovní asociace na platební styk, doporučuje, aby cestovatelé v zahraničí při výběru hotovosti z bankomatů zvolili takové bankomaty, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si často za svoje služby účtují další poplatky, které mohou výběr hotovosti prodražit, doplňuje.

Jak jsme již psali, například klienti České spořitelny mohou vyhledat bankomat, který patří do skupiny Erste Bank, kde je pro ně navíc výrazně nižší poplatek za výběr. Při hledání bankomatů je možné navštívit pobočky bank nebo také hledat prostřednictvím mobilních aplikací nebo na internetu. Například přímo na webových stránkách Visa nebo MasterCard.

Česká bankovní asociace dále doporučuje při výběru peněz z bankomatu používat pouze ty, které jsou umístěny na bezpečných a dobře osvětlených místech, ideálně v bankách. Při zadávání PIN kódu je třeba dbát na to, aby nikdo nesledoval, co zadáváte. Pokud kartu ztratíte nebo je vám zcizena, je nutné ji okamžitě zablokovat. Blokaci karty provedete snadno prostřednictvím mobilního nebo internetového bankovnictví nebo kontaktováním zákaznického centra vaší banky, dodává asociace dále.

Také radí pro případ nouze mít připravené kontakty na svou banku a případně i kontaktní informace na místní ambasádu nebo konzulát. Pokud cestujete do nejistých regionů, je dobré o této cestě informovat svou banku, aby podle toho upravila zabezpečení vašich plateb nebo výběrů z bankomatů, doporučuje asociace v závěru.

Jak nejčastěji platíte v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).