Na pultech stánků farmářských trhů se zpravidla nacházejí potravinářské a zemědělské výrobky. Než ale prodejci vybalí své zboží na stánek, je nutné zajistit a vyřídit celou řadu náležitostí. Pojďme si je připomenout.
- Prodejce, který chce své zboží prodávat na farmářských trzích, musí mít v prvé řadě živnostenské oprávnění. Během prodeje by měl být stánek označen názvem firmy podnikatele, IČem a údajem o místě nebo sídle podnikání.
- Pro prodej potravin na farmářských trzích je nutná registrace u Státní zemědělské a potravinářské inspekce
- V případě, že prodejce prodává potraviny živočišného původu, je třeba se nahlásit u příslušné Krajské veterinární správy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvádí na svých stránkách seznam zásad, které je třeba při prodeji na farmářských trzích dodržovat a na které klade největší důraz.
- Nebalené potraviny chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat…), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic).
- Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny, musí být omyvatelné a udržovány v čistotě.
- Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky apod.), uchovávat v chladícím zařízení.
- Mít přístup k sociálnímu zařízení.
- Při prodeji nebalených potravin, u nichž případně dochází i k dělení, mít zajištěnu pitnou vodu, dle potřeby i teplou vodu, pokud nebude vyřešena očista nářadí a rukou jiným vhodným způsobem.
Pro jasnější pravidla pro prodej na farmářských trzích byl vytvořen tzv. Kodex farmářských trhů, na kterém se podílely Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí a samotní organizátoři.
Fotogalerie: Prohlédněte si farmářské trhy na Náplavce v Praze: