Prodejci, kteří chtějí své produkty a zboží nabízet na farmářských trzích, musí kromě požadavků na bezpečnost a jakost potravin, dodržet další důležité zásady, které kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Co je třeba zajistit?
- Nebalené potraviny je třeba chránit před prachem, dotykem se zemí, kontaktem s kupujícími (ti nesmí na nabízené potraviny sahat, kýchat, kašlat atd.), kontaktem s rukama prodejce (ideální je s nebalenými potravinami manipulovat podávacími kleštěmi nebo s použitím jednorázových rukavic).
- Plochy stánku, na které jsou kladeny potraviny, musí být omyvatelné a udržovány v čistotě.
- Potraviny vyžadující chlazení (maso, masné a mléčné výrobky, sýry, mléko, čerstvé šťávy, rybí výrobky, cukrářské výrobky apod.) je nutné uchovávat v chladicím zařízení.
- Mít přístup k sociálnímu zařízení.
- Při prodeji nebalených potravin, u nichž případně dochází i k dělení, mít zajištěnu pitnou vodu, dle potřeby i teplou vodu, pokud nebude vyřešena očista nářadí a rukou jiným vhodným způsobem.
Ještě před vystavením svého stánku na farmářských trzích je nutné udělat povinnou registraci. Pokud budete vzhledem k nabízeným potravinám spadat pod dozorové kompetence Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), měli byste se u ní registrovat prostřednictvím registračního formuláře,
upozorňuje inspekce na svých webových stránkách. V případě, že prodejce prodává potraviny živočišného původu, je třeba se nahlásit u příslušné krajské veterinární správy.
Mohlo by vás zaujmout: Zlatý důl zadarmo, nebo velká dřina? Jak se žije pořadatelům farmářských trhů
Dozorové kompetence při kontrole potravin nabízených na farmářských trzích má SZPI a Státní veterinární správa ČR (SVS). Dozorové kompetence jsou rozděleny následovně:
- a) potraviny rostlinného původu prodávané na schválených i neschválených tržištích – SZPI,
- b) potraviny živočišného původu nezpracované a prodávané na schválených i neschválených tržištích – např. ryby, čerstvé maso, med – SVS,
- c) potraviny živočišného původu zpracované, prodávané na trhu, stánku, tržním místě (pokud tedy nejsou schválené SVS ) – SZPI
- d) u potravin živočišného původu zpracovaných na schválené tržnici či tržišti – SVS.
Pro jasnější pravidla pro prodej na farmářských trzích byl vytvořen tzv. Kodex farmářských trhů, na kterém se podílely Asociace krajů, Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí a samotní organizátoři.
Prohlédněte si farmářské trhy v Praze