Hlavní navigace

Co nejvíce nově komplikuje využívání dohod? Rozvržení pracovní doby předem a dovolená

5. 2. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ilustrační obrázek
Od října musí zaměstnavatelé i u dohodářů rozvrhovat pracovní dobu předem. Od ledna navíc lidé pracující na dohody získali nárok na dovolenou.

A právě tyto dvě novinky podle zástupců podnikatelů nejvíce firmám komplikují život. Zároveň experti upozorňují, že pokud by nabyly účinnosti změny z konsolidačního balíčku, které jsou schváleny od července, dohody by zřejmě zcela skončily.

Co se dozvíte v článku
  1. Od října platí řada novinek
  2. V lednu přibyl nárok na dovolenou
  3. Komplikací je hlavně rozvržení pracovní doby předem
  4. Dovolené u dohod komplikuje „nepřetržitost“
  5. Další novinky se před účinností snad ještě změní
  6. Zapomnělo se na zdravotní pojištění, upozorňuje expert

Od října platí řada novinek

Už od loňského října platí změny v oblasti dohod mimo pracovní poměr. I u dohod musí nově zaměstnavatelé předem rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu v písemném rozvrhu týdenní pracovní doby obdobně jako pro zaměstnance v pracovním poměru. Zároveň mají povinnost seznámit s rozvrhem či jeho změnou zaměstnance nejpozději 3 dny před začátkem období, na které je pracovní doba rozvržena. Nicméně je v zákoně stanoveno, že se lze se zaměstnancem dohodnout na jiné době.

skoleni_7_11

Zaměstnavatel dále musí rozvrhovat pracovní dobu těmto zaměstnancům tak, aby byla dodržena veškerá ustanovení ohledně poskytování přestávek v práci, garantování doby nepřetržitého denního odpočinku a nepřetržitého odpočinku v týdnu, úpravy noční práce, pracovní pohotovosti atd. a povinnost pracovní dobu též evidovat.

Od října se též zavedla nová informační povinnost zaměstnavatele. Ve lhůtě 7 dní od faktického zahájení výkonu práce na základě dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ) musí zaměstnavatel písemně informovat zaměstnance o taxativně vypočtených skutečnostech.

Autor článku

Daniel je zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz a jako ekonom se věnuje oblasti byznysu a také ekonomice. Chystá nový byznysový podcast.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).