Hlavní navigace

Co všechno nám o firmě prozradí výkaz cash flow?

4. 9. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoli není pro většinu účetních jednotek povinné sestavovat výkaz cash flow, prozradí uživatelům účetní závěrky zajímavé informace. Proč se výkaz o peněžních tocích sestavuje a o čem vypovídá?

Výkaz cash flow patří mezi prvky účetní závěrky, které sestavují některé účetní jednotky. Jedná se o účetní výkaz, který upřesňuje hospodaření účetní jednotky. Přestože často zůstává ve stínu rozvahy a výsledovky, nabízí další pohled na finanční zdraví účetní jednotky, který nelze získat z jiných účetních výkazů.

Co se dozvíte v článku
  1. Účetní závěrka: Z čeho se skládá?
  2. Co je to cash flow?
  3. Přímá a nepřímá metoda
  4. Význam výkazu cash flow pro posouzení účetní jednotky
  5. Které účetní jednotky sestavují výkaz cash flow povinně?

Účetní závěrka: Z čeho se skládá?

Účetní závěrka je považována za nedílný celek účetních dokumentů, který poskytuje informace o finančním stavu a hospodaření účetní jednotky. Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb. definuje základní složky účetní závěrky, které tvoří rozvaha, výkaz zisku a ztráty (výsledovka), příloha k účetní závěrce a případně další dokumenty, jako je například přehled o změnách vlastního kapitálu nebo výkaz cash flow.

Rozvaha zobrazuje majetek účetní jednotky ze dvou pohledů. Na jedné straně jsou vyobrazeny aktiva, na druhé zase pasiva a vlastní kapitál účetní jednotky, a to k určitému datu. Výsledovka pak zobrazuje výnosy, náklady a výsledný hospodářský výsledek za dané období (zisk nebo ztráta).

Přehled o změnách vlastního kapitálu informuje o pohybech v kapitálu společnosti, zatímco výkaz cash flow detailně mapuje peněžní toky, tedy pohyb peněz uvnitř účetní jednotky. Tento výkaz je klíčový pro pochopení toho, jak účetní jednotky využívají peněžní toky.

Co je to cash flow?

Výkaz cash flow je účetní dokument, který sleduje tok peněz do a z účetní jednotky během určitého období. Na rozdíl od výsledovky, která pracuje s výnosy a náklady (které nemusí mít vždy dopad do peněžních toků), výkaz cash flow ukazuje skutečné pohyby peněz. Proto je tento výkaz důležitý pro posouzení likvidity a finanční stability účetní jednotky.

Výkaz cash flow je rozdělen do tří hlavních částí:

  1. Cash flow z provozní činnosti – sleduje peněžní toky související s hlavní činností podniku, tedy s výrobou a prodejem výrobků, nákupem a prodejem zboží nebo poskytováním služeb.
  2. Cash flow z investiční činnosti – mapuje peněžní toky související s nákupem nebo prodejem dlouhodobého majetku, jako jsou stroje, budovy nebo investice do jiných společností.
  3. Cash flow z finanční činnosti – zahrnuje peněžní toky spojené s financováním účetní jednotky, například přijetí úvěru, výplatu dividend nebo emisi akcií.

Každá z těchto částí poskytuje ucelený pohled na různé aspekty finančního hospodaření účetní jednotky a umožňuje tím její hlubší analýzu.

Přímá a nepřímá metoda

Výkaz cash flow lze sestavit dvěma základními způsoby: přímou a nepřímou metodou. Obě metody mají svá specifika a liší se pouze ve způsobu, jakým zachycují peněžní toky z provozní činnosti.

Přímá metoda zahrnuje přímé zaznamenání všech peněžních příjmů a výdajů. To znamená, že se evidují všechny uskutečněné peněžní operace, jako jsou přijaté úhrady od zákazníků, zaplacené mzdy, daně a výdaje za materiál, zboží a další. Výhodou této metody je její přehlednost a snadná interpretace, ale velkou nevýhodou pak je, že často vyžaduje detailní záznamy o každé jednotlivé transakci – je tedy administrativně velmi náročná.

Nepřímá metoda vychází z výsledku hospodaření, který je postupně upravován o změny stavu nepeněžních položek, jako jsou odpisy, změny stavu zásob, pohledávek nebo závazků. Tato metoda je méně přehledná než metoda přímá, ale umožňuje lépe propojit výkaz cash flow s výsledovkou a rozvahou. Často se také používá, protože je jednodušší na sestavení při vedení podvojného účetnictví.

V praxi je téměř nemožné sestavit výkaz peněžních toků přímou metodou, a to právě z důvodu administrativní náročnosti.

Význam výkazu cash flow pro posouzení účetní jednotky

Výkaz cash flow je klíčovým nástrojem pro komplexní posouzení dané účetní jednotky. Zatímco výsledovka může ukázat zisk nebo ztrátu, bez informací, které poskytuje výkaz cash flow, může uživatelům účetních výkazů uniknout, že zkoumaná účetní jednotka má například problémy s placením svých závazků. Cash flow poskytuje informace o tom, jak je účetní jednotka schopna generovat peníze z hlavní činnosti, jak investuje a jak financuje svůj provoz.

Porovnání výkazu cash flow společně s rozvahou a výsledovkou umožňuje získat komplexní obraz o finančním zdraví účetní jednotky. Je důležité sledovat, zda údaje z výsledovky (hospodářský výsledek) odpovídají peněžním tokům, protože výrazné rozdíly mohou signalizovat problémy. Mezi nejčastější problémy pak patří například problém s nedostatečnou likviditou a platební schopností.

Výkaz cash flow také slouží jako základ pro hodnocení budoucích finančních potřeb a možnosti financování. Firmy s pozitivním cash flow jsou v lepší pozici pro získání dalšího externího financování, což může být klíčové pro jejich další růst a stabilitu.

Které účetní jednotky sestavují výkaz cash flow povinně?

Některé účetní jednotky mají povinnost sestavovat výkaz cash flow. Tato povinnost vyplývá z právní legislativy, konkrétně potom z prováděcí vyhlášky č. 500/2002 Sb., která upravuje účetnictví podnikatelů. 

ebf - tip - debata

Povinnost sestavovat výkaz cash flow se týká především velkých účetních jednotek, které splňují dvě ze tří kritérií: aktiva přesahující 100 milionů korun, roční obrat nad 200 milionů korun nebo více než 50 zaměstnanců. Dále se povinnost vztahuje na všechny akciové společnosti a konsolidované účetní jednotky, které sestavují konsolidovanou účetní závěrku.

Menší firmy, které nesplňují výše uvedená kritéria, nemají povinnost sestavovat výkaz cash flow, avšak mohou jej sestavovat dobrovolně, pokud chtějí získat podrobnější přehled o svých peněžních tocích.

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).